De proeverij waarover het kabaal ontstond, was het gevolg van 2 jaar discussie op Foodlog. Hugense durfde zich kwetsbaar te maken en wilde zijn product wel laten proeven tegen andere verdunners en tegen volvleesproducten.

Over de aard van Meatless gaan de wildste speculaties. Volgens lezer Pollemans gaat het om 'biochemische voedselmanipulaties'. Nick Trachet bleek aanhoudend in zijn aansporingen aan het adres van Hugense om al zijn kaarten op tafel te leggen omdat hij dacht dat er behangsellijm, papier of andere houtproducten in Meatless zouden zitten. Het zou gaan om E460, een toevoeging die van alles lekker romig kan maken.

Ik mocht een jaar geleden rondkijken bij Hugense. Ik ging kijken omdat ik eveneens had zitten prikken en werd uitgenodigd. Ik kreeg (bijna) alles te zien en horen en mocht alles vragen. Wie me niet wil geloven of vertrouwen moet dat zelf weten. Dit is wat ik vaststelde:
- Meatless bestaat uit meel (uit pure rijst, lupine of Zeeuwse (!) tarwe) en water
- er komt geen houtpulp of papierlijm aan te pas (cellulose, een prima product overigens: miljoenen jonge Ndl. varkens worden er gezond mee gehouden)
- geen polyfosfaten
- geen eiwit-isolaten
- kortom: geen kunstmatige binders

Het product mag geheel clean label heten, ook als je het helemaal uit elkaar pluist. Zelfs als je dan de bindende stof vindt, die er ook nog aan toe is gevoegd en waarover ik beloofde te zwijgen. Die stof komt rechtstreeks uit de natuur. Daarin schuilt een deel van het bedrijfsgeheim. Het andere - dat voor de smaakeigenschappen van romigheid en sappigheid zorgt - schuilt in de techniek om de Meatlessvezels te vormen. Daar is niets biochemisch aan; het is een louter mechanisch proces zonder enige toevoeging . Tenzij een slag met een hamer of een draai met een schroevendraaier als verfoeilijke 'biochemische oorlogsvoering' tegen de mensheid moet worden gezien, kan ook dus dat 'deel' van het product geen onnatuurlijkheid worden verweten.

We eten - zoals Wouter Klootwijk hier onlangs schreef - steeds meer gemalen vlees omdat we zo de delen die we niet meer blieven wél lekker vinden. Van een koe eten we nauwelijks meer voorvoet. Daarom is er steeds meer 'biefstuk'- en 'ossen'worst en daarom groeit het aanbod in lekker gevonden en makkelijk te bereiden burgers. Juist voor de koe is Meatless uitgevonden: zonder vet bijmengen is lastig. Voor zulke producten reduceert het de consumptie, cq. vermeerdert het de beschikbaarheid van kwalitatief goed smakende vleesproducten met een kwart en meer. De prijzen van rundvlees stijgen snel omdat de vraag stijgt. Dáárom is het voor dat inefficiënte beest een oplossing om er ongemerkt minder van te eten.

Warenkennis is een groot goed. Wat u op Foodlog zag is een paranoïde geworden wereld waarin daadwerkelijk niemand meer iemand vertrouwt. De werkelijkheid van de voedselproductie wordt journalisten niet meer bekend. Producenten durven er niet meer over te spreken omdat ze voor rotte vis worden uitgemaakt. Een mooie boel is dat, want hoe moet u ooit nog te horen krijgen hoe het echt zit?

In dit geval heeft een producent een piepklein concurrentievoordeel, het is zijn moderne geheim als high tech kok. Het is namelijk niet patenteerbaar, maar kan alleen beschermd worden als zogenaamd 'trade secret'. Omdat hij daarover zweeg, wordt hij nu gewantrouwd. Maar hij kan het niet vertellen en was zo stom boos te worden. En daarom ben ik nu ook een boef. Het is maar dat u het weet.

Fotocredits: Zazzle/Chokelate
Dit artikel afdrukken