Over de aard van Meatless gaan de wildste speculaties. Volgens lezer Pollemans gaat het om 'biochemische voedselmanipulaties'. Nick Trachet bleek aanhoudend in zijn aansporingen aan het adres van Hugense om al zijn kaarten op tafel te leggen omdat hij dacht dat er behangsellijm, papier of andere houtproducten in Meatless zouden zitten. Het zou gaan om E460, een toevoeging die van alles lekker romig kan maken.
Ik mocht een jaar geleden rondkijken bij Hugense. Ik ging kijken omdat ik eveneens had zitten prikken en werd uitgenodigd. Ik kreeg (bijna) alles te zien en horen en mocht alles vragen. Wie me niet wil geloven of vertrouwen moet dat zelf weten. Dit is wat ik vaststelde:
- Meatless bestaat uit meel (uit pure rijst, lupine of Zeeuwse (!) tarwe) en water
- er komt geen houtpulp of papierlijm aan te pas (cellulose, een prima product overigens: miljoenen jonge Ndl. varkens worden er gezond mee gehouden)
- geen polyfosfaten
- geen eiwit-isolaten
- kortom: geen kunstmatige binders
Het product mag geheel clean label heten, ook als je het helemaal uit elkaar pluist. Zelfs als je dan de bindende stof vindt, die er ook nog aan toe is gevoegd en waarover ik beloofde te zwijgen. Die stof komt rechtstreeks uit de natuur. Daarin schuilt een deel van het bedrijfsgeheim. Het andere - dat voor de smaakeigenschappen van romigheid en sappigheid zorgt - schuilt in de techniek om de Meatlessvezels te vormen. Daar is niets biochemisch aan; het is een louter mechanisch proces zonder enige toevoeging . Tenzij een slag met een hamer of een draai met een schroevendraaier als verfoeilijke 'biochemische oorlogsvoering' tegen de mensheid moet worden gezien, kan ook dus dat 'deel' van het product geen onnatuurlijkheid worden verweten.
We eten - zoals Wouter Klootwijk hier onlangs schreef - steeds meer gemalen vlees omdat we zo de delen die we niet meer blieven wél lekker vinden. Van een koe eten we nauwelijks meer voorvoet. Daarom is er steeds meer 'biefstuk'- en 'ossen'worst en daarom groeit het aanbod in lekker gevonden en makkelijk te bereiden burgers. Juist voor de koe is Meatless uitgevonden: zonder vet bijmengen is lastig. Voor zulke producten reduceert het de consumptie, cq. vermeerdert het de beschikbaarheid van kwalitatief goed smakende vleesproducten met een kwart en meer. De prijzen van rundvlees stijgen snel omdat de vraag stijgt. Dáárom is het voor dat inefficiënte beest een oplossing om er ongemerkt minder van te eten.
Warenkennis is een groot goed. Wat u op Foodlog zag is een paranoïde geworden wereld waarin daadwerkelijk niemand meer iemand vertrouwt. De werkelijkheid van de voedselproductie wordt journalisten niet meer bekend. Producenten durven er niet meer over te spreken omdat ze voor rotte vis worden uitgemaakt. Een mooie boel is dat, want hoe moet u ooit nog te horen krijgen hoe het echt zit?
In dit geval heeft een producent een piepklein concurrentievoordeel, het is zijn moderne geheim als high tech kok. Het is namelijk niet patenteerbaar, maar kan alleen beschermd worden als zogenaamd 'trade secret'. Omdat hij daarover zweeg, wordt hij nu gewantrouwd. Maar hij kan het niet vertellen en was zo stom boos te worden. En daarom ben ik nu ook een boef. Het is maar dat u het weet.
Fotocredits: Zazzle/Chokelate
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hans, geen of minder vlees meer eten is de makkelijkste manier. Alleen doen mensen dat niet, want ze houden erg van hun welvaart. Tegelijk eten ze steeds meer minced meats omdat ze niet kunnen koken. Niet dat koken moeilijk is, maar ze kunnen niet eens een biefstuk meer bakken en leren het op de een of ander manier ook niet meer.
Burgerachtige vleesdingen zijn dan ook een groeiende marktsegment waarin je binnen het consumptiegedrag van mensen zonder marketingmoeite veranderingen kunt aanbrengen in onze overconsumptie van vlees.
Dat we alles zelf kunnen klopt. Het is alleen een elitair standpunt. Dat 'vergroende hamburgers' de wereld niet gaan redden is ook evident. Maar wat wil je dan? Ook geen vooruitgang meer . Ik deed overigens een plezierig interview met de uiterst realistische hoogleraar duurzame landbouw en SP-senator Eric Smaling gisteren. Het gaat erom dat we onszelf en onze medemensen in acht leren nemen, zegt hij bijna net zoals ik het hieronder ergens zei. Het trof me.
van Breukelen@
Poogde alleen eens een eind te maken aan het gezever dat 'anoniem zijn hier' niet zou deugen. Da's al....
Wat gerechten communicerenbetreft; daar is Foodlog niet direct de plaats voor, meen ik begrepen te hebben, maar mocht je met iets in je maag zitten (of hopen dat het er in komt); mijn email adres vind je onder mijn persoonsgegevens hier.
Wat deze draad betreft; het zal duidelijk zijn dat er duizend en een manieren zijn om terug te gaan naar 70% volvlees en zelf plantaardig zelf vetvrij aan te vullen. Die conclusie kun je moeilijk negatief noemen.
Zonder al te ingewikkeld te koken. Het product is blijkbaar bestemd voor de niet kokende markt, die geen geldgebrek heeft.
Het is 100% plantaardig, zoals gemeld.
Bindmiddel, dat niet gemeld hoeft te worden. Zal wel Collapro van Hulfhof Protein Technologies in verwerkt zijn. Dierlijk restproduct van de leerlooi industrie...
Hans, dat lijkt me best leuk om uit te vogelen waar iemand woont. Ik ga er wel eens gestrekt in - binnen het digitale wereldje dan, want in de flesh probeer ik zo veel mogelijk om aardig te zijn - en sta gewoon in het telefoonboek. Zelfs na verhitte discussies met veganisten ontvang ik nooit dreigbrieven noch is mijn auto afgefikt. Wat doe ik verkeerd ?