Met een doffe dreun valt het kookboek Vandaag Vegetarisch van het Voedingscentrum op mijn deurmat. Op het eerste gezicht een mooi kookboek met paginagrote foto’s van de gerechten. Met dit kookboek wil het Voedingscentrum “inspireren om eten op een nieuwe manier te benaderen”. In zes katernen laat het kookboek zien hoe je vlees op een gezonde manier kunt vervangen door peulvruchten, soja, ei, noten, vleesvervangers en zeewier.

Klimaatkanjers en nuchterheid
Het blijft niet bij de zestig recepten. Het boek vertelt hoe je als vegetariër aan je voedingsstoffen kunt komen. Het geeft praktische tips over handig inkopen doen. Het leert je etiketten lezen en voedselverspilling voorkomen. Bovendien benoemt het Voedingscentrum een aantal gerechten tot klimaatkanjer. Dat zijn recepten met een lage klimaatbelasting. Deze gerechten bevatten onder andere verse groenten uit het seizoen. Achterin het kookboek staat de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal die duidelijk aangeeft welke groente en fruit optimaal in het seizoen passen. Om te weten of de klimaatkanjer die je wilt maken bij het seizoen past, moet je achterin het boek wel even alle ingrediënten checken.

Het vegetarisch kookboek van het Voedingscentrum heeft een nuchtere benadering van vegetarisch eten met simpele gerechten en een duidelijke uitleg hoe je gezond vegetarisch kunt eten. Het doet niet 'culi' of 'foodie' en is simpelweg praktisch. Zo'n aanpak vind ik misschien wel heel verfrissend. Ik maakte het gerecht ‘Rijst met groente en kikkererwten’. Het kwam goed van het fornuis terwijl ik strict alle instructies volgde. Een robot had het werk kunnen doen. Mijn tafelgenoot en ik vonden het lekker. Prima kookboek dus.Bianca van der Ha
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken