De eerste vrijdag de dertiende van het jaar bleek 'Keukenklunzendag'. Er zijn zinvollere dagen, bijvoorbeeld de 'Eat your Veggies-Day'.
In de Engelstalige media was er behoorlijk wat aandacht voor 'Eat your Veggies-Day' van 17 juni. Berichten over de schromelijk tekort schietende kennis van onze kinderen - en die uit andere landen - over groenten en fruit halen al regelmatig de pers.
Hoe zou het gesteld zijn met de kennis van hun ouders? Een mooie gelegenheid voor een quiz, vonden zowel The Guardian - die zich op exotische groenten richtte - als The Huffington Post. En al zit er een Amerikaanse bias in, het is toch even slikken als je als behoorlijk doorgewinterde 'amateur de cuisine' nog niet eens 10 uit 10 weet te scoren (ik bleef steken op 8).
Nog meer groenten en fruit eten
Nederland haalt bij lange na niet de beoogde norm van 2 ons groente en 2 stuks fruit; de Engelsen bakken er nog minder van. Voeg daarbij nieuwe onderzoeken waaruit zou blijken dat we eigenlijk nóg meer groenten moeten eten om gezond te blijven, en de moed zakt je in de schoenen.
Stiekem of in de hoofdrol
Gelukkig sta je er niet alleen voor. Eat-your-Veggies Day of niet, The Huffington Post weet je zo weer op te vrolijken met 41 (ja, waarom 41?) 'stiekeme manieren' om meer groenten te eten. Als je het leest, snap je niet waarom het stiekem moet. Iedereen wil toch wel aubergine van de BBQ met tahin-dressing en granaatappelpitjes? of bloemkool-feta gehaktballetjes met spicy Marokkaanse tomaten-courgette noedels? En als je daar nog niet genoeg aan hebt, gaan ze er nog eens even dunnetjes overheen met 100 recepten die groenten gewoon het allerheerlijkste gerecht op tafel laten zijn.
'Onze' groententoppers
Maar je kunt natuurlijk ook dichter bij huis blijven. Janneke Vreugdenhil heeft vorig jaar het lekkerste vegetarische kookboek van het jaar geschreven: I love groente. En Niven Kunz introduceert deze week zijn nieuwe Niven Kunz>80/20 regel: in zijn restaurant is de verhouding groenten - vis/vlees 80 - 20. En ook hij biedt je de ideeën en recepten in een prachtig kookboek, Niven 80/20 aan. 'Eat your veggies Day', niks ervan. Groenten zijn hip en daarom nog nooit zo lekker klaargemaakt als tegenwoordig.
Als we het over stiekem hebben: ik denk in het geniep dat er veel meer geweldige groenten kant-en-klaar moet komen. Wat zo anders en nieuw klinkt, moet je eerst lekker makkelijk maken.
Fotocredits: 'Barbecued Eggplant With Tahini Dressing And Pomegranates', via The Huffington Post (pinterest), uitsnede, Joie de Vivre
Dit artikel afdrukken
Hoe zou het gesteld zijn met de kennis van hun ouders? Een mooie gelegenheid voor een quiz, vonden zowel The Guardian - die zich op exotische groenten richtte - als The Huffington Post. En al zit er een Amerikaanse bias in, het is toch even slikken als je als behoorlijk doorgewinterde 'amateur de cuisine' nog niet eens 10 uit 10 weet te scoren (ik bleef steken op 8).
Nog meer groenten en fruit eten
Nederland haalt bij lange na niet de beoogde norm van 2 ons groente en 2 stuks fruit; de Engelsen bakken er nog minder van. Voeg daarbij nieuwe onderzoeken waaruit zou blijken dat we eigenlijk nóg meer groenten moeten eten om gezond te blijven, en de moed zakt je in de schoenen.
Stiekem of in de hoofdrol
Gelukkig sta je er niet alleen voor. Eat-your-Veggies Day of niet, The Huffington Post weet je zo weer op te vrolijken met 41 (ja, waarom 41?) 'stiekeme manieren' om meer groenten te eten. Als je het leest, snap je niet waarom het stiekem moet. Iedereen wil toch wel aubergine van de BBQ met tahin-dressing en granaatappelpitjes? of bloemkool-feta gehaktballetjes met spicy Marokkaanse tomaten-courgette noedels? En als je daar nog niet genoeg aan hebt, gaan ze er nog eens even dunnetjes overheen met 100 recepten die groenten gewoon het allerheerlijkste gerecht op tafel laten zijn.
'Onze' groententoppers
Maar je kunt natuurlijk ook dichter bij huis blijven. Janneke Vreugdenhil heeft vorig jaar het lekkerste vegetarische kookboek van het jaar geschreven: I love groente. En Niven Kunz introduceert deze week zijn nieuwe Niven Kunz>80/20 regel: in zijn restaurant is de verhouding groenten - vis/vlees 80 - 20. En ook hij biedt je de ideeën en recepten in een prachtig kookboek, Niven 80/20 aan. 'Eat your veggies Day', niks ervan. Groenten zijn hip en daarom nog nooit zo lekker klaargemaakt als tegenwoordig.
Als we het over stiekem hebben: ik denk in het geniep dat er veel meer geweldige groenten kant-en-klaar moet komen. Wat zo anders en nieuw klinkt, moet je eerst lekker makkelijk maken.
Fotocredits: 'Barbecued Eggplant With Tahini Dressing And Pomegranates', via The Huffington Post (pinterest), uitsnede, Joie de Vivre
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik eet juist in de ochtend altijd veel fruit, 4x per week een smoothie, wel met 2 flinke handen spinazie, de andere dagen zit er wel een tomaat en stuk komkommer bij, maar verder fruit, heerlijk, zou niet anders meer willen. 's middags heb ik wel altijd een groentemaaltijd, iets roerbakken, sla of zelfs gewoon een potje sperciebonen omdat ik die gewoon zo lekker vind, de enige groente die ik uit pot lekker vind trouwens, de rest kan me gestolen worden, zelfs appelcompote maak ik zelf. En uiteraard 's avonds altijd groente, ik kom zzo over een hele dag makkelijk aan een pond groente en heel veel fruit.
De meeste mensen blijven 's ochtends liefst zo lang mogelijk in bed of hebben geen puf om dan een ontbijt in de keuken klaar te gaan maken, dan is het logisch om iets te eten waarvoor je weinig hoeft te doen. Veel groentegerechten zijn bewerkelijk, zijn dan geen optie. Tenzij je ze dus 's ochtends ergens kan bestellen terwijl je forenst. Of als je ze, zoals ik doe met broccolisoep, s' ochtends alleen nog even warm hoeft te maken in de magnetron.
's Ochtends groenten eten, ligt mij niet zwaar op de maag. Maar die uiensoep of zuurkool, bah, dat lijkt me gaan borrelen, dat als ontbijt gaat mij te ver.
Ja Enno, 's ochtends om 8 uur op Gare du Nord uiensoep en rond dezelfde tijd op station Hamburg een keer zuurkool met aardappelen en bratwurst. Dat zijn zo twee van m'n meer ruige onbijtjes die ik mij herinner. Verrassend trouwens dat ze het überhaupt serveerden op dat tijdstip!
Maar even zonder dollen. Zou er enige logica of verstandigheid zijn te verbinden met bepaalde soorten voeding en het tijdstip van de dag waarop je ze nuttigt?
Tip: 's ochtends direct beginnen met groenten, dan zijn die alvast binnen. Ik ontbijt nog wel eens met diepvries boerenkool (of spinazie): 14 blokjes in een pannetje ontdooien. In een ander pannetje een klein uitje fruiten, en dit samen met stukjes zongedroogde tomaat en groene pesto mengen door de ontdooide boerenkool. Lekker!
's Ochtend dikke broccolisoep opwarmen in de magnetron doet het ook goed als ontbijt.