Als de CO2-niveaus in de lucht blijven stijgen, groeit het aantal mensen met een zinktekort in 2050 met 175 miljoen wereldwijd. Daarnaast hebben 122 miljoen mensen die nu nog geen eiwitdeficiëntie hebben, dat over zo’n 30 jaar misschien wel.
Dat berekent een recente studie op basis van een analyse van de omstandigheden in 151 landen. Het onderzoek verscheen in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.
Eerder onderzoek toonde aan dat stijgende CO2-gehaltes producten als rijst en maïs minder voedzaam maken. Het nieuwe onderzoek is volgens co-auteur Matthew Smith een nieuwe indicatie van de manier waarop hogere CO2-niveaus wereldwijd de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden.
Landen in Noord-Afrika, Zuid- en Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten worden naar verwachting het meest getroffen door deficiënties. De VS, Frankrijk en Australië zullen er het minst van merken, schrijft The Guardian.
Hoewel stijgende CO2-niveaus de plantengroei stimuleren, dreigt het huidige tempo van klimaatverandering juist te resulteren in een daling van de gewasopbrengsten. Daarom moet er volgens deskundigen snel actie ondernomen worden.
Recent berekenden Canadese onderzoekers dat als de stijging van de welvaart in de wereld leidt tot een gematigde Amerikaans voedselconsumptie, de wereld nu al een landbouwareaal ter grootte van Canada te kort komt om de voedselbehoefte te dekken. De Canadese onderzoekers bepleitten daarom een nieuwe notie van 'gezonde voeding' die tevens rekening gaat houden met ecologische haalbaarheid.
Dit artikel afdrukken
Eerder onderzoek toonde aan dat stijgende CO2-gehaltes producten als rijst en maïs minder voedzaam maken. Het nieuwe onderzoek is volgens co-auteur Matthew Smith een nieuwe indicatie van de manier waarop hogere CO2-niveaus wereldwijd de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden.
Landen in Noord-Afrika, Zuid- en Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten worden naar verwachting het meest getroffen door deficiënties. De VS, Frankrijk en Australië zullen er het minst van merken, schrijft The Guardian.
Hoewel stijgende CO2-niveaus de plantengroei stimuleren, dreigt het huidige tempo van klimaatverandering juist te resulteren in een daling van de gewasopbrengsten. Daarom moet er volgens deskundigen snel actie ondernomen worden.
Recent berekenden Canadese onderzoekers dat als de stijging van de welvaart in de wereld leidt tot een gematigde Amerikaans voedselconsumptie, de wereld nu al een landbouwareaal ter grootte van Canada te kort komt om de voedselbehoefte te dekken. De Canadese onderzoekers bepleitten daarom een nieuwe notie van 'gezonde voeding' die tevens rekening gaat houden met ecologische haalbaarheid.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Toen het programma van start ging in 2004 was het inderdaad gericht op het overkomen van voedingsdeficiencies. Het was toen een totaal nieuwe richting in veredelingsonderzoek, waarvoor een heel nieuw systeem moest worden opgezet. Je moet dan denken aan het zoeken naar genetische variatie in gewassen en wilde verwanten, het samenstellen van populaties van genenbronnen, beste veredelingsmethoden bepalen, heritabilitycoefficienten berekenen, en ga zo maar door. Al dat werk is nu gedaan voor de oorspronkelijke doelgewassen en eigenschappen, en de "pipeline" van nieuwe varieteiten werkt nu. Al die kennis en ervaring kan nu worden toegepast om ook te gebruiken bij het veredelen van nieuwe ""greenhouse"-aangepaste rassen voor hogere CO2 gehalten.
#2 Harry, heeft dat CGIAR-programma te maken met wat verhoogde CO2 in de toekomst gaat aanrichten, of is het bedoeld om voedingsdeficienties in armere landen tegen te gaan?
Het "HarvestPlus" programma van de CGIAR (het verband van internationale landbouwonderzoeksinstituten) is al een heel aantal jaren bezig met het kweken van nieuwe rassen van een aantal stapelvoedselgewassen die een verhoogd gehalte aan verscheidene essentiele voedingselementen hebben. Er zijn bonen beschikbaar met een verhoogd ijzergehalte, cassave en zoete bataat met een verhoogd carotenoide-gehalte (non-GM!), en granen met verhoogd lysine. Het programma wil ook aan zink werken en nog een trits andere voedingselementen.
#Hasna:" De Canadese onderzoekers bepleitten daarom een nieuwe notie van 'gezonde voeding' die tevens rekening gaat houden met ecologische haalbaarheid.". Dat zijn dan de onderzoekers van de 'Canada'-studie, niet die van Nature Climate Change, die over de invloed van hogere CO2 op voedselgewassen ging. Het verwarde mij wat.