Voor wie zich afvraagt wat het is: Spanx is een Amerikaans merk voor corrigerend ondergoed, ook wel shapewear genoemd. Zoals vroeger corsetten zorgden voor een bevallig figuurtje, is het tegenwoordig spandex en ander elastisch spul dat onwelgevallige bobbeltjes wegwerkt en strakke jurkjes zo elegant mogelijk laat uitkomen.

Maar: al zweren filmsterren, bruiden en zelfs modellen erbij, 'shapewear' is, netzomin als die corsetten van voorheen, goed voor ons lichaam. In de Huffington Post geven drie artsen een overzicht van wat je je lichaam aandoet met deze hoogtechnologische en hypermoderne hulpmiddelen. Shapewear:
- snoert je maag en darmen in, met als gevolg brandend maagzuur en oprispingen
- beperkt de peristaltische beweging in de darmen, waardoor de vertering vertraagt (pijn in je buik, opgeblazen gevoel, winderigheid)
- doet je oppervlakkiger ademhaling door druk op je buik en middenrif
- zorgt voor een verminderde doorbloeding van je benen (vooral als je zit), met opgezwollen enkels, spataderen en mogelijk zelfs bloedproppen als gevolg
- voelt als een steuntje in de rug, maar verslapt feitelijk juist je spieren
- sluit de huid af, waardoor er een verhoogd risico is op huidirritatie en -infectie.

Eens te meer bewijst zich: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Het advies van de doktoren ligt voor de hand: "Geniet, maar draag je shapewear met mate!"
Dit artikel afdrukken