Suiker Unie maakt al suiker (koolhydraten), biogas, vezels en grondstoffen voor medicijnen van suikerbieten. Met de overname van de Wageningse start-up GreenProtein komen daar nu ook plantaardige eiwitten bij.

Voor Suiker Unie is het een extra initiatief om alle componenten van de suikerbiet te kunnen verwaarden - in gewoon Nederlands: nuttig voor menselijk gebruik te kunnen maken - en te kunnen diversifiëren. Bijzonder aan GreenProtein is dat dit Wageningse bedrijf Rubisco uit groene bladeren kan winnen. Suiker Unie noemt Rubisco een hoogwaardige eiwit dat kan worden toegepast als voedingsingrediënt.

Maar Rubisco is veel meer dan dat. Het grootste deel van de op aarde aanwezige biomassa is geproduceerd dankzij de enzymatische werking van het eiwit. Rubisco is een cruciaal enzym voor de fotosynthese, waarbij zonne-energie koolhydraten maakt van koolstofdioxide.

Kun je de fotosynthese versnellen, dan zou je een van de beperkende factoren voor de biobased economy kunnen wegnemen, voorspelde Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit, recent nog. Fresco leek daarbij expliciet Rubisco op het oog te hebben.

Dit artikel afdrukken