0
Fotocredits: 'Neerslag', Pixabay

Flash VoedselketenBoeren niet blij met bakken neerslag

Hoewel ze vorig jaar klaagden over droogte, zijn boeren ook niet altijd blij met regen. Het natte weer heeft het zaai- en pootwerk van akkerbouwers op sommige plekken tot meer dan een maand vertraagd. Volgens Sofie Scherpereel, onafhankelijk landbouwdeskundige, speelt dit in Wallonië, Vlaanderen, Frankrijk boven de Loire-grens en Nederland. Was het vorig jaar nog te droog, nu is het omgekeerd.

De vertraging komt doordat aardappelen, uien en andere groenten niet op tijd in de zompige grond gepoot of gezaaid konden worden. Daardoor dreigt een oogstverlies van 15%. Wel zijn er lokale verschillen omdat sommige regio’s aan de ergste buien zijn ontsnapt.

In België hebben suikerbieten en uien vertraging opgelopen. Volgens Scherpereel hebben boeren flink door moeten werken om er zo veel mogelijk in de grond te krijgen toen er begin vorige week eindelijk mooie dagen waren. Groenten waarbij door de vertraging een tekort op zou kunnen treden zijn boontjes, erwten en spinazie; omdat Vlaamse akkerbouwers veel voor de diepvries- en conservenindustrie werken kan dat gevolgen hebben voor het winkelaanbod. De verkoop van nieuwe aardappelen zal vertraging oplopen.

Ook in Nederland was het land door de natte grond lang onbegaanbaar. Dat betekent dat boeren in de problemen kunnen komen als de overheid hen dwingt om gewassen voor 1 oktober te oogsten, zoals Den Haag dat wil.

Nieuwsblad - 500 er is een fout opgetreden - Het Nieuwsblad, 15 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.