De nieuwe richtlijnen, vergelijkbaar met onze Schijf van Vijf, focussen niet meer op macronutriënten, maar moedigen de Canadezen aan om te variëren in het eten van onbewerkt voedsel. Ook schaft de voedselgids portiegroottes af en verdwijnt, na veel discussie, de aanbeveling dat 100% vruchtensap gelijkwaardig is aan een dagelijkse portie fruit, schrijft de BBC.

Het Canadese advies luidt voortaan om een bord voor de helft te vullen met groenten en fruit, voor een kwart met vezelrijk voedsel (zoals granen) en voor een kwart met eiwitten, bij voorkeur plantaardige met af en toe wat (magere) dierlijke. De moderne Canadees wordt aanbevolen vleeseiwitten grotendeels te vervangen door planteneiwitten, zoals peulvruchten. Het nieuwe Canadese bord bevat geen specifieke lijst meer van voedingsmiddelen en portiegroottes, maar is meer ‘op gevoel’ samengesteld.

“Gezond eten is meer dan alleen het voedsel dat je eet. Het gaat over je hele relatie met voedsel,” zegt Minister van Volksgezondheid Ginette Petitpas Taylor. Daarom moedigen de richtlijnen Canadezen ook aan om vaker zelf te koken, van het eten te genieten en voedsel met anderen te delen. Dat doet denken aan de veelgeprezen Braziliaanse richtlijnen.

Minder zuivel en vlees
De nieuwe richtlijnen gaan uit van wetenschappelijk onderzoek. Maar níet van onderzoek dat medegefinancierd is door de voedingsmiddelenindustrie, zei Hasan Hutchinson, directeur-generaal voedingsbeleid van Health Canada, daags voor het verschijnen van de voedingsgids. De sinds 1942 in de richtlijnen voorkomende aanbeveling van 'drie-glazen-melk-per-dag' waarvan de geest nog doorklonk in de richtlijnen van is dan ook uit de richtlijnen verdwenen. Tot grote zorg van de Canadese vlees- en zuivelsectoren. Zo waarschuwde de zuivelkoepel Dairy Farmers of Canada al dat de hele zuivelsector op het spel staat en laat de Canadian Pork Council weten zich ernstig zorgen te maken "dat de Canadese consument de nieuwe Food Guide ziet als een aanbeveling om minder vlees te eten en hij/zij dit gaat vervangen door plantaardige eiwitten."

Update: Diëtist Janet Noome heeft gemengde gevoelens bij het Canadese dieet.




Update naar aanleiding van de discussie die over dit stuk ontstond, 19:45 uur
Over de oorspronkelijke titel van dit stuk ontstond discussie ('In Canada is melk niet gezond meer'). Ook ontstond discussie over de inleiding die luidde: "Met ingang van dit jaar heeft Canada nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. De vorige dateerden uit 2007. De opvallendste vernieuwing is dat zuivel geen plek meer heeft als dagelijks onderdeel van een gezond dieet. Tot chagrijn van de Canadese zuivelsector."
De kritiek die zegt dat die woorden een onjuiste toon zetten, is terecht. Het is onzorgvuldig omdat de feiten zijn dat (magere, geen vette) zuivel van de nieuwe Canadese richtlijnen wel mag, maar regelmatige vervanging door plantaardige eiwitten de voorkeur heeft. Dat is nogal een verschil met de tot voor kort geldende richtlijnen van 2007 waarin melk een prominente rol speelde.

Kaft van de richtlijnen uit 2007:
Dit artikel afdrukken