imageHet mosselspook in Zeeland lijkt over te drijven. Een ingenieuze vinding kan voor een doorbraak zorgen in de afbrekende economie rond het culinaire Zeeuwse product. Volgens experts gaat het om een heel bijzondere uitvinding. Aquasense, een aan ingenieursbureau Grontmij gelieerde organisatie, meldt dat het is gelukt om voor het eerst in Nederland kunstmatig mosselbroed te vermeerderen. ‘Deze vinding is heel bijzonder’, zegt secretaris Hans van Geesbergen van PO Mosselen, waarbij 83 kwekers zijn aangesloten, in De Telegraaf.
De vinding behelst een volkomen natuurlijk proces. Mossellarven worden in een badkuip op het land opgekweekt. Aquasense is erin geslaagd de mosselen zich in de badkuip te laten voortplanten. De larven worden gevoegd met algen, zodat ze zich binnen drie weken ontwikkelen tot mosselzaadjes. Vervolgens groeien de kleine schelpen uit tot mosselbroed, waarmee de professionele kwekers verder kunnen.

‘Er is een structureel tekort aan mosselzaad. Onze techniek is geen vervanging voor al het mosselzaad dat op de zee wordt gevangen, maar de techniek biedt wel een goede aanvulling. We hadden de kennis om de dieren te vermeerderen in huis. Nu kweken we ze verder op met algen. Kunstmatig kun je het proces niet noemen, want we gebruiken gewoon binnengehaald zeewater’, legt Marco Dubbeldam van Grontmij uit.

De vraag blijft natuurlijk of dit een goed alternatief is. Immers door na meer dan 128 jaar sinds 1880, gebruik te hebben gemaakt van kweek uit Ierland, is het maar de vraag of deze 'nieuwe oude' manier niet juist voor een verstoring van het inmiddels al lang aangepaste eco-systeem zorgt.
Ook hier zullen wel weer dikke rapporten en gemeenschapstijd aan besteed worden. Wat mij betreft omslachtig. Waarom willen we toch altijd de beste van de klas zijn?

bron: zibb
Dit artikel afdrukken