De voedingssector wil veilig voedsel maken, maar weet de consument nog niet altijd te overtuigen dat dat ook het geval is. Franck Meijboom concludeerde in zijn promotieonderzoek dat het vertrouwen van de consument toeneemt als de sector betrouwbaarder is.

De methodes om te beoordelen of ons voedsel veilig is zijn steeds beter geworden. En de consument krijg hier steeds meer informatie over. Maar toch neemt hierdoor niet altijd het vertrouwen in de voedselveiligheid toe.

Kwetsbaar
De consument is kwetsbaar, omdat hij niet in staat is om het proces achter de ontwikkeling van een product te controleren. Hij moet dus vertrouwen op anderen bij de beoordeling.
Wie betrouwbaar wil overkomen moet volgens Meijboom vooral respect tonen voor de autonomie van degene die vertrouwt, in dit geval de consument. Integriteit is daarom een cruciale voorwaarde voor betrouwbaarheid.

Meijboom promoveerde 12 september aan de Universiteit van Utrecht met het proefschrift


bron: VMT
Dit artikel afdrukken