image

Halal vlees moet aan twee voorwaarden voldoen, Het dier moet bij bewustzijn zijn als de slagaders worden doorgesneden, en de slachter moet zelf een moslim zijn en bij het slachten de spreuk 'bismillah Allahu akbar' uitspreken. Dat vertelt Wahidali Ramdjan, de voorzitter van Halal International Controle, dat de certificering doet van de halal producten die in de schappen van Albert Heijn liggen. De Nederlandse wet schrijft echter voor dat bij de slacht een dier eerst wordt verdoofd, en dat daarna pas de slagaders worden doorgesneden. Dit zou de pijn voor het dier verminderen. In Nederlandse slachthuizen krijgen dieren bijvoorbeeld een elektrische schok of worden ze vergast alvorens een slachter met een mes de halsslagaders doorsnijdt.

Een bedrijf dat ritueel wil slachten moet hiervoor ontheffing aanvragen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In heel Nederland hebben 63 slachthuizen een ontheffing van de regels zodat zij islamitische wijze kunnen slachten. Soms gaat dat om grote aantallen. Zo heeft het Abattoir Amsterdam ontheffing om dit jaar 150.000 runderen en schapen op islamitische wijze te slachten.

Tevens hoorde ik vanavond op de radio dat Albert Heijn, vanwege de grote protesten gestopt is met de verkoop van onverdoofd geslachte dieren. Wellicht was de ingecalculeerde weerstand toch heftiger dan het bestuur van AH had verwacht. In ieder geval is die storm weer gaan liggen.

Blijft de vraag staan, waarom het bedrijf überhaupt met 'Halal-vlees' is gaan werken. De meeste mede-landers gaan toch boodschappen doen bij de Lidl of Aldi. En of de kaaskoppen uit de Marrokaanse en Turkse winkels wegblijven is maar zeer de vraag.

bron: NRC H'blad
Dit artikel afdrukken