Een schijnbaar onnozel berichtje in het Agrarisch Dagblad van vanmorgen:
'De varkensmester geeft vooral minder geld uit aan de aankoop en het transport van biggen, huisvesting en arbeid. De arbeidskosten per afgeleverd varken liggen bijna 30 procent lager dan drie jaar geleden.
Ook de vermeerderaar bespaart op de kosten voor arbeid en huisvesting. Maar de biggenproducent geeft wel meer geld uit aan voer, diergezondheid en energie in vergelijking met juli 2003'.
Dat kan maar één ding betekenen. De prijzen van energie zijn gestegen. Logisch dus dat die omhoog gaan. Met diervoeders kan minder gerommeld worden. De consument wil bovendien vlees dat minder met allerlei ziektevoorkomers (anti-biotica) is behandeld. Dus: de kosten van voeders en gezondheidszorg gaan omhoog. Maar verder is varkensteelt dus een steeds industriëler proces aan het worden waar bijna geen mensenhanden meer aan te pas komen.
Moet je dat nou willen? Varkensvlees kost al bijna niets meer, maar het heeft dan ook geen smaak meer en geeft geen voldoening. De boer heeft zich bovendien rot moeten piekeren om varkensvlees voor bijna niets te produceren en verdient net genoeg om de pijp niet aan Maarten te geven.
Voor vlees van een oud ras met veel vet dat gemest is door een 'scharrelidioot' betaal je de hoofdprijs, maar dan heb je ook wat, heeft het varken een leuk leven gehad én verdient de boer tenminste ook wat. Zo kun je je driedubbel lekker voelen!
Met een beetje goede wil, hoeven we helemaal geen varkens meer te mesten en maken we dat vlees gewoon in de fabriek, hetzij van vleesvervangers hetzij van 'kweekvlees'. Ik vind het eerlijk te gek worden dat als we de smaak van onze voeding al met zo weinig respect bejegenen, nog van levende wezens durven te verlangen dat ze voor ons een rotleven moeten leiden. Zet dan de stap gewoon verder en werk zo hard als je kunt aan effciënte en kwalitatieve productieprocessen voor écht industrieel vlees. Dat maakt dan ook meteen het verschil duidelijk.
De klagers die 'echt' willen maar de prijs niet willen betalen, hebben pech: dat komt er nou van!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ow, ouwe comments inderdaad.
Ik heb niks gezegd.
Als we het elders - ruim een jaar na deze oude posting - toch hebben over de gevolgen van een ongezonde varkenseconomie. De voerkosten én die van diergezondheid stijgen juist omdat we minder arbeidskosten willen: antibiotica lijken nóg veel algemener te worden toegediend dan voorheen omdat voorkomen van ziekte veel arbeid spaart en de meerkosten opwegen tegen de minderkosten van arbeid.
Mijn lijf denkt dat ik een stukje Robin eet, als ik te vaak varkensvlees eet? Of hoe moet ik dat zien, Brigitte? *LOL*
Niet lichaamsvreemd, ik ga bijna bang worden!
Karen, aan dit Ndl. kan ik weinig touw meer vastknopen. Misschien is het zetten van een punt en een komma hier en daar al handig.
baah vieze mens die varkenkop lijkt wel op u kop hoe eten jullie varkensvlees die ligt gwn in de moder eet zen eigen strond bah bahhh