image

Ik zag na alle behulpzame reacties op het varkensdrama zoveel beren (ongecastreerd & onverdoofd) op de weg, dat somberheid me naar de keel vloog, en ik zelf naar de fles. Waarvan je gedachten inzake het varken knap sentimenteel kunnen worden, zodat je alweer ontroerd wordt door ál die dappere slagers die nog (zouden) bestaan die zélf hun varken slachten en die onze klandizie zo hard nodig hebben, zodat we hier de wereld gaan verbeteren door daar een lijstje van te maken. (Maar meer nog hebben ze de klandizie nodig van grand cafés en brasserieën, waar de pretenties Frans zijn, maar waar nimmer een goed varkensworstje met aardappelsalade of gebraden varkensbuik met linzen gesignaleerd wordt, zonder dat dat gemis aan eenvoudig eten de Joep Habetsen of Mac Van Dinthers opvalt.

(Johannes van Dam evenmin, want die probeert zijn laguiolemes exclusief uit op ossehaas en ribeye...) (Ze hebben ook de lokale klandizie nodig van verzorgingstehuizen, bedacht ik ook nog, maar die kiezen om budgettair-logistieke reden voor de Deli XL; het is daarbij onze eigen lieve overheid die lokale levering door een plaatselijke slager onmogelijk maakt: vergunningen worden al ingetrokken bij één muurtegeltje waar een scheurtje in zit.)

Waarna je vervolgens in snikken of in hard lachen uit kunt barsten, want je verandert-verbetert de wereld van Nutreco en Dumeco en hun ontzagwekkende monopolie niet met een lijstje van nog-zelf-slachtende slagers ...

N+D hebben bij mijn weten “de markt in handen” (d.i. zowel van de slachthuizen als het veevoer) en bepalen dus met z’n tweeen de prijs+kwaliteit van het varken, 1 euro per kilo. Voor een biologisch varken ietsje meer, maar weer in het geheel niets als een varken een milimeter spek teveel heeft. (Ook de biologische varkens ‘moeten’ mager zijn, wat ook weer een onderdeel vormt van het probleem.)

Van dat monopolie begrijp ik helemaal niets: net als de literaire vertalers of de garnalenvissers word je als biologische boerin door de Mededingingsautoriteit gearresteerd en beboet als je samen met een paar andere biologische varkensboeren je prijs afspreekt, want verkopers mogen niet samenwerken, maar inkopers (er zijn er écht maar twee, volgens LEI/WUR-rapport Wie voedt Nederland? 2003) mogen dat wel, zolang ze maar doen alsof dat niet zo is. Gaarne uitleg hierover als ik het mis heb en er een econoom beschikbaar is in dit discussiepaleis.

Voor die gangbare prijzen zou ik als varkensboerin mijn zeugen niet op stro kunnen gaan zetten, want de Rabo leent me zonder dat ik een wurgcontract afsluit met een van de twee Hiepers of Supers der “varkensintegraties” het geld niet voor een potstal voor de zeugen en buitenverblijven voor de biggen. Waar de Rabo gelijk in heeft, want voor het aflossen van de hypotheek moet ik toch wel wekelijks zo’n twintig varkens afzetten (of zelf verwerken tot preskop en pâté), en wie neemt die voor een fatsoenlijke prijs van me af? Twintig biggen per week is wel het minste, om een dierentransportauto-Comfort-Class voor te kunnen laten rijden, maar heb ik als ik zoveel dieren te verzorgen heb, nog tijd om ze zelf te verwerken? (En hoeveel geld heb ik nodig om de varkensquota en de AID keurmeesters te betalen, kan meneer Joep, de parttime varkensboer die op 2 augustus reageerde, me daarover inlichten, in ruil voor adressen van de mogelijke nabije kleine slachthuizen die ik weer ken?)

Zodat, dit alles overtobbende zonder uitzicht, Wouter van der Land's hautaine voorstel “zorg dat boeren aan dierenwelzijnsregels kunnen voldoen”, me nogal van slag bracht, want wie zorgt daar dan voor? Die fijne slager die nog zelf zijn varkens slacht, heeft er aan een stuk of vijf per week meer dan genoeg, en dan moet je nog weer hopen dat het een goede worsten- en hammenmaker is, wat weer een heel ander ambacht is dat tijd en investeringen vereist. Wat weer de reden is dat veel ‘biologische’ slagers het worstmaken uit handen hebben gegeven aan Dumeco, wat ze weer niet tot aantrekkelijke cq ‘ambachtelijke’ of goede
slagers maakt ...

Dus kom op Lizet, maak HIER een Slow Food studieclub van, buig je over het verschijnsel dat de hedendaagse eetcultuur uit rivierkreefteschuim-ellende bestaat in plaats van een gebraden
varkensbuik. Ik ben alleen bang dat het onderwerp te complex is om het ook nog op een ‘gezellig genieten’ te gaan zetten ...
Dit artikel afdrukken