En dat alles omdat het RIVM in kaart bracht of het verbeteren van de hygiëne op varkensbedrijven dan wel rauw vlees langdurig en tegen de goede temperatuur invriezen tot een vermindering van maatschappelijke kosten zou kunnen leiden. Het eerste niet, maar het tweede wel, blijkt.
In een 'maatschappelijke kosten-batenanalyse, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, berekende het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het invriezen van filet americain vóór consumptie de kans op toxoplasmose verkleint.
Toxoplasmose
Ongeveer 750 Nederlanders worden jaarlijks ziek vanwege toxoplasmose. Bij iets minder dan de helft gaat het om aangeboren afwijkingen. Circa de helft van de ziektegevallen is volgens het RIVM te wijten aan het eten van rauwe vleesproducten, met name van filet americain.
Gezonde mensen worden doorgaans niet ziek van de toxoplasmoseparasiet. Personen met een verminderde weerstand zoals kankerpatiënten en zwangeren lopen meer risico. De infectieziekte kan leiden tot miskramen, vroeggeboorten en hersen- en oogafwijkingen bij het kind.
Het RIVM raamt de ziektekosten van toxoplasmose op €45 miljoen per jaar. Het instituut berekende op grond van consumptiegegevens dat een betrekkelijk eenvoudige ingreep als het invriezen van filet americain (minimaal 48 uur op -12 graden Celsius) een jaarlijkse netto besparing op kan leveren van €10 tot 30 miljoen. Dat is vooral het gevolg van een verbeterde kwaliteit van leven doordat de chronische gevolgen van toxoplasmose vermeden worden.
'Ongefundeerd'
De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) reageert verbaasd over de berichtgeving. De vereniging vindt de zorgen over filet americain ongefundeerd en acht het onnodig dat de consument het product voor gebruik zelf nog invriest. De VNV heeft onder andere twijfels over de bewering dat filet americain de belangrijkste bron is. Ze wijzen er ook op dat producten invriezen de kwaliteit niet ten goede komt.
Volgens de VNV is het algemeen bekend dat er voor bepaalde groepen risico’s zitten aan dit soort producten. Daarom ontraadt het Voedingscentrum ook zwangere en mensen met een verminderde weerstand het eten van onverhitte vleesproducten.
Of de consument de filet americain thuis, of de vleesverwerkers het rundvlees vooraf moet invriezen maakt het RIVM niet concreet. Uit het onderzoek blijkt wel dat het bij de helft van de producenten al een standaardprocedure is om het vlees in te vriezen.
Invriezen aan de bron (fabrikant/slager/verkooppunt) zou inderdaad beter zijn. En dat gebeurt soms ook al. Alleen als RIVM kunnen we dat niet opleggen. Mensen kunnen het dus ook zelf thuis invriezen en dan ontdooien in de koelkast.
— RIVM (@rivm) May 15, 2019
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als ik over dat Toxoplasmose een beetje lees is 't best gevaarlijk voor zwangere vrouwen en zou 't hebben van een huiskat nog wel eens meer risico met zich mee kunnen brengen dan een filet Americain of wat rauw melkse kaas. Gek dat dit nooit uitgesproken wordt, zou 't te gevoelig liggen?
Ook interessant dat VNV met o.a. TNO én RIVM samenwerken naar een oplossing voor het toxoplasmose-vraagstuk met degelijk onderzoek. En dat ze vervolgens zo verschillend naar buiten komen over het gevaar van toxoplasmose met betrekking tot filet americain.
Zitten de afdelingen communicatie te slapen?
Een uiterst intrigerende case. De slagers zeggen met zoveel woorden dat ze op basis van hun onderzoek en maatregelen de statistische relatie die het RIVM ziet, toch naar het rijk der fabelen menen te moeten verwijzen. Daar hebben ze beslist een punt. Maar ze worden niet geloofd.
Wist u wel hoe gevaarlijk groenten uit verse snijderijfabrieken (met al dat water dat iedere besmetting direct doorgeeft) kunnen zijn? Nee, echt, je hoeft er niet bang voor te zijn want de risico's worden uitstekende gemonitord. Toch speelt het. Maar vlees heeft het altijd gedaan.
#4 Frank, ik ben niet medisch onderlegd, een geïnteresseerde leek. In Canada hebben ze gekeken naar screening. De onderzoekers zeggen: géén algehele screening, wel als daar echt een aanleiding voor is.
Bron
#1 Gert, zou een screening bij ziekenhuisopname op aan wezigheid van toxoplasmose een idee zijn en dan vooral voor mensen met katten thuis?