In 2014 nam het aantal uitbraken van voedselinfecties met 29% af tot 207 ten opzichte van 2013 toen er 290 uitbraken werden geteld. Ook meldden zich nog 242 individuele ziektegevallen als gevolg van een voedselinfectie. Het aantal zieken lag in 2014 13% hoger dan in 2013: 1.655 tegen 1.450 in 2013. Dat blijkt uit het rapport Registratie voedselinfecties en -vergiftigingen in Nederland in 2014 ’ van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De meeste voedselinfecties en -vergiftigingen werden veroorzaakt door het norovirus. Campylobacter-besmettingen kwamen juist minder voor. Salmonella was vaker de veroorzaker van een voedselinfectie dan in 2013, maar minder vaak dan de jaren daarvoor. Veel voedselinfecties en -vergiftigingen ontstaan in de eigen keuken en zijn te voorkomen door simpele voedselveiligheidsmaatregelen als handen wassen en schoon keukengerei gebruiken voor rauw en gaar voedsel.

Sinds vorig jaar voegen de NVWA en de GGD'en alle meldingen van voedselvergiftiging en -infecties samen, waarna het RIVM de data als één geheel analyseert. Dat levert een duidelijker beeld op van de mate waarin uitbraken van voedselinfecties voorkomen en de trends daarin door de jaren heen. Omdat lang niet iedereen die ziek wordt na het eten van besmet voedsel zich meldt, zijn alle genoemde getallen onderschattingen van het werkelijke aantal voedselinfecties.
Naar schatting worden jaarlijks zo'n 700.000 Nederlanders ziek door het eten van besmet voedsel. Van een voedselinfectie is sprake als het eten besmet is met een bacterie, virus of parasiet. De gevolgen komen niet eerder dan 8 uur na consumptie aan het licht. Bij een voedselvergiftiging komen gifstoffen van bacteriën vrij en treden de klachten - buikkrampen, overgeven en diarree - al binnen enkele uren op.
VMT - NVWA: meer zieken, minder voedselinfecties
Reageer
  • Deel
Druk af