In 2017 is het aantal voedselvergiftigingen in Nederland opnieuw gestegen. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het Instituut baseert zich op cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD’s. Vorig jaar werden 666 uitbraken geregistreerd met bijna 3.000 zieken.

In 2014 ging het nog om 207 uitbraken met 1.655 zieken. De belangrijkste ziekteverwekkers zijn het norovirus en salmonella- en campylobacter-bacteriën.

Volgens het RIVM zijn de aantallen “een onderschatting van het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken”. Het is daarnaast onduidelijk of het aantal voedselvergiftigingen daadwerkelijk toeneemt of dat uitbraken nu vaker gemeld worden bij de NVWA. Eerder schreef de NVWA de toename toe aan de nieuwe manier van registreren.

Afgelopen maand werd in Denemarken geconstateerd dat het aantal salmonellabesmettingen zou zijn verdubbeld. De oorzaak bleek uiteindelijk een zorgvuldiger meting van de daadwerkelijke gevallen; daardoor stijgt het aantal in de statistieken, maar niet in de werkelijkheid.
RIVM
  • Deel
Druk af