De Nederlandse media gingen los op het bericht: 'RIVM: filet americain invriezen, anders kans op hersenafwijking' kopte het AD. De NOS hield het op 'medische afwijkingen', RTL op 'filet americain en tartaar gewoon maar niet meer eten?' De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie kwam met een reactie.

En dat alles omdat het RIVM in kaart bracht of het verbeteren van de hygiëne op varkensbedrijven dan wel rauw vlees langdurig en tegen de goede temperatuur invriezen tot een vermindering van maatschappelijke kosten zou kunnen leiden. Het eerste niet, maar het tweede wel, blijkt.

In een 'maatschappelijke kosten-batenanalyse, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, berekende het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het invriezen van filet americain vóór consumptie de kans op toxoplasmose verkleint.

Toxoplasmose
Ongeveer 750 Nederlanders worden jaarlijks ziek vanwege toxoplasmose. Bij iets minder dan de helft gaat het om aangeboren afwijkingen. Circa de helft van de ziektegevallen is volgens het RIVM te wijten aan het eten van rauwe vleesproducten, met name van filet americain.

Gezonde mensen worden doorgaans niet ziek van de toxoplasmoseparasiet. Personen met een verminderde weerstand zoals kankerpatiënten en zwangeren lopen meer risico. De infectieziekte kan leiden tot miskramen, vroeggeboorten en hersen- en oogafwijkingen bij het kind.

Het RIVM raamt de ziektekosten van toxoplasmose op €45 miljoen per jaar. Het instituut berekende op grond van consumptiegegevens dat een betrekkelijk eenvoudige ingreep als het invriezen van filet americain (minimaal 48 uur op -12 graden Celsius) een jaarlijkse netto besparing op kan leveren van €10 tot 30 miljoen. Dat is vooral het gevolg van een verbeterde kwaliteit van leven doordat de chronische gevolgen van toxoplasmose vermeden worden.

'Ongefundeerd'
De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) reageert verbaasd over de berichtgeving. De vereniging vindt de zorgen over filet americain ongefundeerd en acht het onnodig dat de consument het product voor gebruik zelf nog invriest. De VNV heeft onder andere twijfels over de bewering dat filet americain de belangrijkste bron is. Ze wijzen er ook op dat producten invriezen de kwaliteit niet ten goede komt.

Volgens de VNV is het algemeen bekend dat er voor bepaalde groepen risico’s zitten aan dit soort producten. Daarom ontraadt het Voedingscentrum ook zwangere en mensen met een verminderde weerstand het eten van onverhitte vleesproducten.

Of de consument de filet americain thuis, of de vleesverwerkers het rundvlees vooraf moet invriezen maakt het RIVM niet concreet. Uit het onderzoek blijkt wel dat het bij de helft van de producenten al een standaardprocedure is om het vlees in te vriezen.


Dit artikel afdrukken