imageVolksverlakkerij?
Aardappelverwerker Aviko probeert een commodity te maken met toegevoegde waarde.

Iets dat bulk is maar toch bijzonder.

Met innovatieve producten die aangepast zijn aan de landelijke smaak en die lokaal worden ontwikkeld, probeert het bedrijf in te spelen op de wens van de consument. Immers, de Europese consument bestaat niet, betoogt Peter Dekker, lid van de groepsdirectie van Aviko Groep. Daarom is er in Polen een 'dumpling' met vulling en gaat er in Scandinavië suiker bij de frites. "Bij de productontwikkeling proberen we en relatie te leggen tussen macrotrends en een lokale invulling", zegt Dekker. De Poolse dochter van Aviko doet bijvoorbeeld de productontwikkeling zelf, met Poolse consumentenpanels. In Groot-Brittannië wil men blanke frites en loogt Aviko de suikers uit in een blancheur. In Scandinavië worden juist wat suikers toegevoegd en wil men donkere frites.

Naast openstaan voor consumenten is openstaan voor lokale netwerken van belang om innovaties te ontwikkelen. Aviko wil vooral geen 'me too' producten. De Stuurgroep Innovatie keurt elk nieuw product af dat geen intrinsieke meerwaarde heeft voor de consument, aldus Dekker.

Aviko wil verder groeien in koelvers en het toevoegen van waarde aan aardappelproducten. Dat is wel een duidelijk andere wereld dan commodities, die je bij je personeel gescheiden moet houden. Onder luid gejoel vanaf dit blog, kreeg Aviko de Jaarprijs van het Voedingscentrum voor Fridéale frites die 33% minder vet opnemen. In de foodservicemarkt is SteamFresh goed aangeslagen, een door het bedrijf zelf ontwikkelde stoomtechnologie waarmee natuurlijke vitaminen en mineralen behouden blijven. Dat is ook de basis voor de nieuwe stampotten.

Aviko heeft sinds 1990 ook meerdere kantoren in Oost-Europa. Dekker ziet daar grote kansen voor verwerkte aardappelproducten, nu de koopkracht groeit en er een middenklasse begint te ontstaan.
Dit artikel afdrukken