Nog maar net is het schijnbaar onstuitbare Picnic begonnen aan de uitrol van zijn boodschappenbestelservice over Amsterdam, of ons land blijkt al weer te klein. Picnic bevestigt vandaag, op zondag, in een persbericht uit te breiden naar Duitsland.

"Enkele maanden geleden startte het bedrijf in het diepste geheim onder de codenaam Sprinter een pilot in de regio Düsseldorf die zó voorspoedig verliep, dat besloten is over vier weken te starten met de bezorging aan alle inwoners in het pilotgebied. Net als in Nederland zal Picnic daarna stad voor stad verder uitbreiden.
De eerste Duitse steden waar Picnic wordt uitgerold zijn Kaarst, Neuss, Meerbusch en het Düsseldorfse stadsdeel Oberkassel. Daarna zal de verdere uitbreiding plaatsvinden, om te beginnen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ook in Duitsland worden de door Picnic ontwikkelde compacte elektrische wagentjes gebruikt om de boodschappen op een duurzame manier te bezorgen."

Duitsland is een interessante markt. Alleen al in de deelstaat Noordrijn-Westfalen wonen 18 miljoen mensen. De Duitse markt is zes keer zo groot als de Nederlandse, maar het thuisbezorgen van boodschappen loopt er achter in vergelijking met Nederland. RetailDetail noemt het een 'onderbediende markt': "Concurrent Rewe heeft zijn bezorgdienstnetwerk in Dortmund de voorbije jaren niet noemenswaardig uitgebreid en ook Amazon Fresh - lang aanzien als de te vrezen nieuwkomer in de regio - laat zich voorlopig nog niet gelden."

Anderhalf jaar voorbereiding
Picnic, momenteel actief in 37 Nederlandse steden, kreeg vorig jaar nog een investering van €100 miljoen om verder uit te breiden. De omzet, vorig jaar nog €30 miljoen, zou inmiddels rond de €100 miljoen liggen. Andere grote spelers op de Nederlandse thuisbezorgmarkt zijn Albert Heijn en Jumbo. Zij zouden inmiddels respectievelijk €400 en €250 miljoen omzetten in het bezorgen van de boodschappen, schrijft de NOS.

Aan de uitrol naar Duitsland is anderhalf jaar gewerkt. Picnic blijkt een volledig Duitse infrastructuur te hebben opgezet om de vraag aan te kunnen: "Onder meer het assortiment werd bepaald, de app moest worden aangepast, nieuwe route-algoritmes geschreven en een Duits team gebouwd, inclusief runners en shoppers. Ook opende het bedrijf een eigen distributiecentrum en hub in Viersen en Neuss. Van daaruit kunnen nieuwe steden in Noordrijn-Westfalen worden aangesloten," schrijft Picnic.

Jumbo werd opgericht in 1979 maar is pas sinds deze winter bezig met de opening van zijn eerste winkel in het buitenland (België). Ahold ontstond in 1887 en ging pas in de jaren '70 van de vorige eeuw de grens over door acquisities in Spanje en de VS. Picnic werd in september 2015 opgericht en expandeert na 2,5 jaar al naar Duitsland.

Dit artikel afdrukken