image

Het ging bijna onopgemerkt voorbij, maar de afgelopen week vond er in Canada een belangrijke bijeenkomst van de (gedroogde) peulvruchtsector plaats, het Pulse Food Symposium. De productie van linzen, kikkererwten en bonen is booming en dat smaakt naar meer. Tijdens het congres ging het o.a. over de selling points van peulvruchten. Met proteïnerijk peulvruchtbloem kan de voedingswaarde van gebak worden verhoogd, is 1 punt. En er zijn vermoedens dat peulvruchten kunnen helpen in de strijd tegen onze welvaartsaandoeningen obesitas, diabetes, harttkwaal, darmklachten. Een promotiecampagne kan zo uit de mouw worden geschud, maar het blijft wat Katanesk schimmentheater. Maar de joker die werd getrokken is het feit dat peulvruchten de gewiekste eigenschap hebben om zelf stikstof aan te maken en daarom bijna geen bemesting nodig hebben. En kunstmest kost fossiele brandstof en is klimaatonvriendelijk. Het verschil in voetafdruk tussen een tofuburger en een hamburger, kan dus nog veel groter zijn dan de meeste mensen nu zullen denken. Indiase dal-schotels -bijvoorbeeld- kunnen bovendien zo lekker zijn, dat je vlees bijna niet mist. Misschien moet donderdag officieel worden omgedoopt in Tofu-dag, naar de Chinese god van de sojaboon.
Dit artikel afdrukken