Wat is gezond eten? Het lijkt een vraag waar je - met desnoods wat onderzoek - een duidelijk antwoord op kunt formuleren. Het lijkt evident dat je kunt zeggen dat druiven gezond zijn en Dorito’s niet. Of dat mandarijnen geen kwaad kunnen en M&M’s wel. Toch kunnen beide producten om dezelfde reden een ongewenst effect op ons lichaam hebben. Wie er te veel van eet, wordt dik vanwege de suikers. En dat teveel aan lichaamsgewicht kan van overgewicht tot obesitas en vervolgens diabetes type II leiden.

Dorito's en druiven
Gezondheid is dus niet zomaar toe te schrijven aan een product, terwijl we dat wel graag willen. Kijk maar naar de front-of-pack labels zoals het afgeschafte Nederlandse Vinkje en de nu onder vuur liggende Nutri-Score.

Gezondheid is dus geen eigenschap van voeding, maar van onze omgang daarmee
Steevast is de kritiek dat niet een levensmiddel maar een voedingspatroon gezond is. Af en toe een schaaltje Dorito’s is geen probleem. Maar maak er geen gewoonte van om iedere dag 2 zakken leeg te eten, zelfs niet als ze low fat zijn. Iedere dag een kilo druiven of pot honing is al evenmin een goed idee.

Een andere vraag. Wat is gezondheid? Ook die vraag lijkt iedere dokter te moeten kunnen beantwoorden. Maar dat valt tegen. Kun je gezondheid toeschrijven aan voedsel? We ontdekten zojuist al meteen dat gezondheid eigenlijk zit in wat, hoeveel, waar en wanneer je iets eet. Gezondheid is dus geen eigenschap van voeding, maar van onze omgang daarmee. Dorito’s noemen we ongezond en druiven niet. Maar dat klopt niet. Omdat zelfs de experts die daarover strijden dat niet expliciet maken, maken ze steevast ruzie als ze weer eens een logo willen maken dat gezondheid toeschrijft aan losse producten.

Moeten we dan maar ophouden producten gezond te noemen of te spreken van de gezondheid (het gezonde karakter) van bijvoorbeeld een boerenkool of makreel? Daar lijkt het wel op. Een patroon van eten kun je gezond noemen. Zo’n zwaar hazelnootgebakje kan geen enkel kwaad als je het hooguit eens in de twee jaar eet.

Extreme en professionele sporters staan er niet om bekend dat ze ook tot de langstlevende mensen behoren
Fit, gezond en lang leven
Gaat het dan om de gezondheid van mensen? Mogelijk dus, maar ook de vraag wat gezond eten voor een gezond mens is, is niet zomaar te beantwoorden. Neem een fervente amateurfietster die dagelijks een rondje van 60 kilometer maakt op haar Canondale, Koga of Giant racefiets. Voor haar ziet een ‘gezond' menu er heel anders uit dan voor haar buurvrouw die weinig beweegt omdat ze voorzitter is van de raad van bestuur van een bedrijf en dagelijks achterin de auto overal naar toe wordt gereden door haar chauffeur en die ook nog eens slecht slaapt door allerlei zorgen.

Nog een andere vraag. Wanneer is die fietser nou eigenlijk gezond? Extreme en professionele sporters staan er niet om bekend dat ze ook tot de langstlevende mensen behoren. Toch behoren topsporters wel tot de fitste mensen, want anders zouden ze geen wereldrecords kunnen vestigen. Kennelijk zijn fit, gezond en lang leven begrippen die misschien maar weinig met elkaar te maken hebben. En toch associeer jij ze waarschijnlijk wel met elkaar.

Wat gezond voedsel, een gezond voedingspatroon en een gezonde mens en diens gezondheid is, is een vraag zonder antwoord. Wie de vraag stelt, realiseert zich dat er geen duidelijk antwoord is. We moeten er iets van vinden en we kunnen er iets heel verschillends van vinden. Over het verschil van die opvattingen moeten we het hebben. Niet alleen wij als ‘gewone’ mensen, maar ook experts die maar al te vaak denken dat de waarheden waar zij van uitgaan ook echt waar zijn.

Nog een hersenkraker. Waarom is het zoveel gemakkelijker om te definiëren wat (on)gezonder is. Gezonder is immers wat je minder ongezond maakt als je eenmaal weet dat je ongezond bent of leeft. Het omgekeerde is ook waar. Je weet best wat ongezonder is, als je gezond leeft en daar de resultaten van ervaart omdat je je fit en sterk voelt en het leven aankunt.

Vanaf donderdag aanstaande starten we in onze Wat is …-serie de reeks Wat is gezond? Die heeft drie subvragen: 1) wat is gezondheid? 2) wat is gezonde voeding? en 3) wat is ultrabewerkt voedsel?

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk het overzicht van de serie Wat is gezond? met de drie thema's Wat is gezondheid?, Wat is gezonde voeding? en Wat is ultrabewerkt voedsel?
Dit artikel afdrukken