Woensdag, 28 september, organiseerde de democratische regering Biden-Harris de conferentie van het Witte Huis over honger, voeding en gezondheid. De vorige conferentie vond in 1969 plaats onder republikein Nixon. Toen resulteerde de conferentie binnen een paar jaar in echte oplossingen. Hoewel de agenda er veelbelovend uitziet, zijn de verwachtingen dit keer minder hooggespannen.
In de 'nationale strategie' voor een gezonder Amerika, die gisteren al naar buiten kwam, beschrijft de regering Biden-Harris een vijftal 'pilaren':
  1. Improve Food Access and Affordability
  2. Integrate Nutrition and Health
  3. Empower All Consumers to Make and Have Access to Healthy Choices
  4. Support Physical Activity for All
  5. Enhance Nutrition and Food Security Research
In één oogopslag is te zien dat de Amerikanen hiermee een veelbelovend pad inslaan. Onder de concrete maatregelen die de pillars moeten ondersteunen zijn bijvoorbeeld verplaatsen van de voedingsinformatie naar de voorkant van de verpakking (front of pack) en het invoeren van een visueel hulpmiddel om consumenten te helpen de gezonde keus te maken (zoals een stoplicht- of sterrensysteem). Frappant in dat kader is dat Eurocommissaris Stella Kyriakides juist deze week aankondigde in Europa de Nutri-Score door te willen voeren.

De regering Biden-Harris heeft nog meer plannen. Zoals het uitbreiden van de toegang tot gezonde, gratis schoolmaaltijden voor 9 miljoen meer kinderen tegen 2032, meer zomeruitkeringen voor kinderen en uitbreiding van het 'voedselbonnen'-systeem SNAP voor minder bedeelde Amerikanen. Ook moet het openbaar vervoer naar supermarkten en levensmiddelenwinkels verbeterd worden voor de bijna 40 miljoen Amerikanen die in 'food deserts' wonen, is er aandacht voor het terugdringen van voedselverspilling, moet er in 'natuur achtergestelde gemeenschappen' meer groen komen, wordt er gewerkt aan programma's met 'medisch op maat bereide maaltijden' voor Medicare-patiënten, komen er nieuwe richtlijnen voor gezonde voedingsclaims en gaan zorgverleners bijgeschoold woren op het gebied van voeding.

Een ambitieus programma, al heeft het een 'maar'. Voor een groot deel van de voorstellen die op de conferentie gepresenteerd worden, is wetgeving nodig die door het Congres moet worden goedgekeurd. Gezien de gespannen politieke verhoudingen in de VS (de tussentijdse verkiezingen staan voor de deur) is het zeer de vraag of de voorstellen in de nabije toekomst kunnen worden uitgevoerd. Politico voorziet in een uitgebreide analyse een flink aantal beren op de weg naar uitvoering.