Nou vooruit dan. Alleen omdat we hier op foodlog graag weten waarover we het eigenlijk hebben.

Elke Nederlander gooit gemiddeld jaarlijks zo'n 45 kilo aan etenswaren weg. Het Amsterdamse advies- en onderzoeksbureau voor duurzame ontwikkeling CREM heeft in opdracht van het ministerie van VROM 1000 huishoudens ondervraagd en in elf gemeenten in totaal zo'n 600 volle huisvuilzakken onderzocht om te achterhalen wat er zoal wordt weggegooid.

Uitgedrukt in kilogrammen wordt brood het meest weggegooid: 155 miljoen broden per jaar. Na brood volgt 89 miljoen kilogram zuivel, 83 miljoen kilogram groenten en 79 miljoen kilogram aardappelen. Hierbij gaat het om de eetbare groenten en aardappelen en niet om schillen en stronken. Ook wordt er veel eetbaar fruit weggegooid van aardbeien tot bananen. Ook verdwijnt er in Nederland jaarlijks 41 miljoen kilogram vlees in de afvalbak.

Het weggooien gebeurt vooral omdat er te veel is ingekocht of teveel is gekookt . Een boodschappenbriefje met afgepaste benodigdheden kan vaak helpen. De oorzaak dat zuivelproducten worden weggegooid is vaak het overschrijden van de 'tenminste houdbaar tot'-datum. Wanneer mensen hun neus gebruiken bij het bepalen van de houdbaarheidsdatum, kan dat veel verspilling voorkomen. Het is opvallend dat van rijst en pasta's het grootste deel van de ingekochte hoeveelheid wordt weggegooid: 34% respectievelijk 22%. Dit kan voorkomen worden door bij het koken wat beter af te wegen, bijvoorbeeld 1 kopje per persoon.


bron: CREM met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken