image

Zo'n bericht wat bij mij een aantal gedachtenlijnen tegelijk oproept: Roermond gaat iets doen aan de ganzenplaag in de gemeente.

Verwilderde tamme ganzen poepen de hele boel onder. Oudere mensen glijden over de poep uit en breken hun nek. De dieren worden niet afgeschoten maar in familieverband gevangen en uitgezet in andere gemeenten. Daar zal hetzelfde gebeuren, want kennelijk floreren ganzen op Nederlandse bodem. Zowel de wilde, als de wilde tamme. Overal. Kijk maar eens een week goed om je heen als je in de auto of de trein zit.

Drie denklijnen komen in mijn hoofd op.

1. Het is de invloed van de Partij van de Dieren (die muizen uit de eigen Haagse burelen wegvangt om ze elders vrij te laten). Waarom niet afschieten, want 'men' vindt dat er al zoveel zijn elders in het land?

2. Wat een geweldig idee om Nederland weer dichter bij zijn eten te brengen, want gans is heerlijk. Vang ze weg, zet ze uit. Beheer ze 'wild' door ze als een goede jager te bestuderen en met regelmaat te bepalen welke exemplaren kunnen worden geschoten (door professionele schutters) om te worden verkocht aan de lokale bevolking die gewoon tussen de ganzen leeft.

3. Zouden Wakker Dier en de Partij van de Dieren niet moeten ijveren voor het mogelijk maken van een dergelijke manier van ganzenhouden, zonder oormerken en andere ingewikkelde regels?
Dit artikel afdrukken