Zijn er wel genoeg biologische producten om aan de groeiende vraag onder consumenten te voldoen?
Die vraag stelt Anthony Fletcher zich op foodnavigator.com. De vraag groeit, maar de productie blijft achter. In Europa en Noord-Amerika willen we biologisch. De voedingsmiddelenindustrie zal de vraag bovendien verder aanwakkeren omdat biologisch inmiddels met een meerprijs kan worden verkocht.
In Nederland is niet meer dan 2% van de landbouw biologisch, terwijl we mikken op een consumptie-aandeel van 5%. Niettemin neemt het aantal biologische boeren af. In Engeland was die trend al eerder zichtbaar.
Nu de massa zich ontfermt over 'biologisch' stijgt de consumentenprijs van het massa-product, maar zakt de prijs voor de boer die werkt vanuit de inhoud van het begrip 'biologisch'.
We stevenen dus af op een aardig spagaat. Traditionele intensieve teelt levert voldoende productie tegen een acceptabele prijs en net voldoende marge. Biologische extensieve teelt levert onvoldoende volume maar zorgt wel voor een goede marge. De boeren in ons deel van de wereld kunnen er alleen niets meer mee (de marge wordt verderop in de keten verdiend, zijzelf als producenten worden uitgeknepen), tenzij ze hun producten kunnen verkopen aan de bovenkant van de markt op basis van kwaliteit. Dat heeft alleen niets met 'biologisch' te maken; hooguit is het toevallig ook nog eens biologisch.
Als je zoiets leest, zie je het dus voor je: we gaan op zoek naar industriële biologische teelt. Zo liggen de financiële belangen nu eenmaal. Wat is er eigenlijk op tegen?
Voor de massa natuurlijk - niet voor ons soort mensen ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Biologisch is nu een hoofdzaak. Maak er een bijzaak van. Het gaat om het product. Niet om het etiket.
Nee, die goedbedoelende streekdames en -heren komen er hoe dan ook. 'Streek' maar geen 'kwaliteit'. Zie ook de wijnwereld, waar de meest grote bochtproducenten net doen of er een prachtige ambachtelijke traditie en een dorps gevoel achter steekt. Maar juist door dat soort neppers ontstaat vraag naar deskundig personeel en dus naar speciaalzaken. Net zoals er vraag is naar wijnspecialisten. En gelijktijdig ontstaat meer kwaliteitsbewustzijn bij de consumenten en dus een kans voor betere producenten.
Inderdaad, maar spaar ons de goedbedoelende streekdames en - heren die wel 'streek' maar niet 'kwaliteit' zijn.
Biologisch is een achterhaalde standaard. Te vaag. Daardoor kan de producent op het lagere niveau er heel weinig van profiteren. Er is immers mogelijke concurrentie uit Duitsland, Kameroen of China. Er zou gestreefd moeten worden naar een onderscheidend element dat dichter bij de boer ligt. Inzetten op grondgevoelige streekproducten dus en al dan niet bedachte tradities.
Geinig dat niemand hier een commentaar aan waagt; het is 1 van de meest bijzondere uitdagingen van onze tijd!