image

Zijn er wel genoeg biologische producten om aan de groeiende vraag onder consumenten te voldoen?

Die vraag stelt Anthony Fletcher zich op foodnavigator.com. De vraag groeit, maar de productie blijft achter. In Europa en Noord-Amerika willen we biologisch. De voedingsmiddelenindustrie zal de vraag bovendien verder aanwakkeren omdat biologisch inmiddels met een meerprijs kan worden verkocht.

In Nederland is niet meer dan 2% van de landbouw biologisch, terwijl we mikken op een consumptie-aandeel van 5%. Niettemin neemt het aantal biologische boeren af. In Engeland was die trend al eerder zichtbaar.

Nu de massa zich ontfermt over 'biologisch' stijgt de consumentenprijs van het massa-product, maar zakt de prijs voor de boer die werkt vanuit de inhoud van het begrip 'biologisch'.

We stevenen dus af op een aardig spagaat. Traditionele intensieve teelt levert voldoende productie tegen een acceptabele prijs en net voldoende marge. Biologische extensieve teelt levert onvoldoende volume maar zorgt wel voor een goede marge. De boeren in ons deel van de wereld kunnen er alleen niets meer mee (de marge wordt verderop in de keten verdiend, zijzelf als producenten worden uitgeknepen), tenzij ze hun producten kunnen verkopen aan de bovenkant van de markt op basis van kwaliteit. Dat heeft alleen niets met 'biologisch' te maken; hooguit is het toevallig ook nog eens biologisch.

Als je zoiets leest, zie je het dus voor je: we gaan op zoek naar industriële biologische teelt. Zo liggen de financiële belangen nu eenmaal. Wat is er eigenlijk op tegen?

Voor de massa natuurlijk - niet voor ons soort mensen ;-)
Dit artikel afdrukken