Op de locatie werd een auto met Belgisch kenteken aangetroffen, die toe blijkt te behoren aan een Belgische dierenactivist, zegt de gedupeerde eigenaar op Omroep Gelderland. Inmiddels zou dierenactivistengroep Dieren Bevrijdings Front de brandstichting 'opgeëist' hebben.

Reden voor boerenorganisatie Agractie minister Carola Schouten van Landbouw vandaag dringend te verzoeken om "nú een statement te maken en dergelijk gedrag ernstig te veroordelen." Sinds de stalbezetting in Boxtel is duidelijk dat dierenactivisten "geen enkel middel schuwen om hun punt te maken", aldus Agractie in een persbericht. De organisatie vindt dat de Nederlandse politiek, het rechtssysteem en de handhaving passief toe.

"Onze boeren en hun afnemers voelen zich niet meer veilig in hun eigen land, zelfs niet op hun eigen terrein. Wij zien het als de taak van de minister van landbouw, om hierover een duidelijk standpunt in te nemen en hierover naar buiten te treden." De oproep beperkt zich niet tot Schouten, van Agractie moeten "alle politici met enig verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van de Nederlandse bevolking" onmiddellijk actie ondernemen.

De bezetting van een varkensstal in Boxtel (Brabant) op 13 mei vorig jaar was het motief voor de oprichting van de Farmers Defense Force (FDF). De FDF ontwikkelde zich militant en agressief. Dat leidde uiteindelijk tot onenigheden in het bestuur die recent naar buiten kwamen. De FDF is daardoor vooral in het nieuws over de interne strubbelingen. Dat biedt Agractie ruimte om meer op de voorgrond te treden nadat de organisatie na het boerenprotest van 1 oktober 2019 op het Malieveld vorig jaar meer en meer in de media werd weggespeeld door de FDF.
Dit artikel afdrukken