De Stichting Stikstofclaim (SSC) en Agrifacts (Staf) daagden het ministerie van Landbouw (LNV) in een kort geding over de voermaatregel van minister Schouten voor de melkveehouderij. Dat leverde vandaag een onverwachte ontdekking op. De voermaatregel waarmee de minister juridisch haar stikstifdossier zodanig sluitend wil krijgen dat bouwprojecten door kunnen gaan, blijkt niet onderbouwd. Toen de eisers dat hoorden vroegen zij de rechter geen uitspraak te doen.

"Het is weinig zinvol een uitspraak te doen over cijfers, die toch niet beschikbaar zijn”, zegt Johan Spithoven van SSC in een reactie op Melkvee. De zitting maakte duidelijk dat de verantwoordelijk ambtenaar de gebruikte informatie voor het opstellen van de voermaatregel niet gedocumenteerd heeft, schrijft het boerenblad. Dat is opmerkelijk genoeg en maakt het onmogelijk om de berekeningen te controleren en vast te stellen hoe het nut en de kosten van de maatregel zich tot elkaar verhouden. SSC en Staf willen nu met het ministerie in gesprek gaan "om duidelijkheid te krijgen over wat er is gebeurd”.

Tijdens dit gesprek moet ook de betreffende ambtenaar aanwezig zijn om de aanpak van het ministerie te verantwoorden. SSC en Staf krijgen vandaag nog te horen wanneer zij met het ministerie en de betrokken ambtenaar in gesprek kunnen.

Agractie meldt in een persbericht direct contact te hebben opgenomen met de verantwoordelijke ambtenaren binnen het ministerie. De nieuwe boerenorganisatie zegt inmiddels reeds "een inhoudelijk gesprek" te hebben gevoerd, "ook over de onderbouwing van de cijfers, die nu worden doorgerekend". Agractie concludeert dat de maatregel "onhoudbaar is" en "van de baan moet".

Melkvee - Onderbouwing voermaatregel niet gedocumenteerd, rechter doet geen uitspraak in kort geding | Melkvee.nl - Nieuws en kennis voor de melkveehouder
  • Deel
Druk af