Vanaf vanmiddag 12.00 uur bezetten dierenactivisten een boerderij waar varkens worden gehouden aan de Brede Heide in het Brabants gemeente Boxtel.

De actie gaat uit van Meat the Victims, een internationale ad hoc groep van vooral jonge dierenwelzijnsactivisten. De groep liet in Europa voor het eerste van zich horen in Spanje; eerder liet de groep van zich horen in Canada en Australië. Hun doel is boerenbedrijven binnen te gaan en het publiek te laten zien wat daar gebeurt.

Op het terrein riepen de actievoerders leuzen tegen de varkensindustrie, waaronder "It’s not food, it’s violence" (dit is geen voedsel, maar geweld). Agenten van de politie deden de hele middag hun best om escalatie te voorkomen.

De actievoerders dragen zwarte kleding, geen maskers en T-shirts met op de rug de opdruk "One has the moral responsibility to disobey unjust laws" (Het is je morele plicht om niet gehoorzamen aan onrechtvaardige wetten).

De actievoerders hebben twee eisen. Ze willen binnen beelden mogen maken van de vermeende wantoestanden. Tevens willen ze zieke en gewonde dieren naar buiten brengen. Ze zeggen niet te zullen vertrekken voor hun eisen zijn ingewilligd.


De actievoerders vragen aandacht voor het dierenleed dat volgens hen verborgen wordt gehouden voor de Nederlandse maatschappij. Het gaat om ongeveer 200 mensen actievoerders. Circa honderd mensen hebben zich toegang verschaft tot de stallen van boer Wim Vugts. De overige leden van de groep staan buiten en zingen en scanderen.

Vugts noemt de actie schandalig en is aangedaan. Hij krijgt de steun van minister Carola Schouten die de actie afwijst.

De actie is nog steeds gaande. Nederlandse boeren zijn inmiddels een tegenprotest begonnen.

Op de Brabants dagblad is een live verslag van de bezetting te volgen. Via de hashtag #boxtel is het verloop van de bezetting op twitter te volgen.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) waarschuwde afgelopen week dat zij acties tegen boeren verwachtte in verband met een bijeenkomst van dierenactivisten op de Amterdamse Dam van afgelopen weekend.
Omroepbrabant - Tientallen boeren voeren tegenprotest bij door dierenactivisten bezette varkensboerderij
  • Deel
Druk af