Is het nou duurzaam of biologisch? Waar hebben we het over? Is bio plotseling niet meer de enige weg naar duurzaamheid?

De klant eet geen landbouwmethodes maar een smakelijk, authentiek stuk vlees. We moeten dus niet verzanden in discussies wat wel en wat niet biologisch is. Je kunt ook kijken naar een tussenoplossing. Verzin een goede term die lekker bekt en laat de consument weten dat het bijna-biologische producten betreft. Dat zou een goede zaak zijn, want de boer kan dan een hogere prijs vragen en een deel van zijn kosten terugverdienen. Dat is goed voor de boer, maar ook goed voor de hele sector. Dat schrijft Uli Schnier, voorzitter van de Taskforce Biologische Landbouw, in een bijdrage in het blad Ondernemen in innovatie, een nieuwsbrief van het ministerie van LNV. Het gaat er volgens Schnier om de consument in beweging te krijgen. Die geeft niks om de keten, maar wil iets lekkers op z’n bord. Met andere woorden: aan het eind van de keten wordt heel anders gedacht dan aan het begin.

Puur en alleen kijken naar 'biologisch' maakt blind voor andere ontwikkelingen. Kijk voorbij de horizon van de eigen definitie. Kom uit het eigen harnas en ga op zoek naar verbinding met andere waardes, al zijn die niet direct biologisch, zoals klimaat-neutraal, energiezuinig en duurzaam transport. En vooral: ga uit van de klantvraag, aldus Schnier.


bron: Ondernemen in innovatie - Nieuwsbrief van LNV, november 2007
met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken