Ik kan mij zo voorstellen dat 'de Warenwet' hier moeilijk mee om kan gaan.

Melkveehouders, de Slow Food-beweging, zuiveladviseurs, winkeliers en voedingsadviseurs toonden 22 april hun belangstelling tijdens de startbijeenkomst van het praktijknetwerk Rauwe melk. Veel aanwezigen bleken geïnteresseerd te zijn in de vermarkting van onbewerkte melk en zuivelproducten. De meeste veehouders verkopen al een kleine hoeveelheid onbewerkte melk, maar binnen het netwerk wordt ook gedacht aan andere afzetvormen dan de huidig toegestane directe afzet van de boerderij aan de consument.Niet de smaak maar de mogelijke gezondheidseffecten van onbewerkte melk voerden de boventoon in de discussie. Bewerking van melk, of het nu een hittebehandeling of homogeniseren is, is namelijk snel nadelig voor de gezonde stoffen in de melk. Meer onderzoek is echter gewenst.

In het vervolg zullen de verschillende knelpunten rond de vermarkting van rauwmelkseproducten in kaart worden gebracht, op basis waarvan een gesprek wordt georganiseerd met het ministerie van VWS en de Voedsel en Waren Autoriteit. Daarnaast wordt een literatuurstudie uitgevoerd naar de gezondheidseffecten van rauwe melk. Dat gebeurt in het kader van het biologisch onderzoeksprogramma. Gepland is om in de loop van 2010 weer een bijeenkomst van het netwerk te houden.


bron: Verantwoorde Veehouderij - Wageningen UR, met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken