image

In het licht van een betere verwaarding van dieren en dierwelzijn maakte een trouwe lezer me attent op een artikel op agriholland.nl over bio-dynamisch kalfsvlees.

Veehouder Jan Vrolijk had zg. dubbeldoel koeien die hij gaandeweg alleen nog maar enkeldoels is gaan inzetten. Oorspronkelijk gaven zijn koeien eerst melk en gingen ze daarna voor de slacht. Stierkalveren gingen onmiddellijk naar de mesterij. Vrolijk besloot gaandeweg alle kalveren te houden en ze gewoon bij hun moeder te laten drinken. Zij groeiden als kool en waren veel vrolijker dan in 'de mest'.

Ongetwijfeld zal de lage melkprijs van de laaatste jaren een rol hebben gespeeld bij Vrolijks besluit. Niettemin was er nog een financiele constructie nodig om de lage, maar niettemin dagelijkse stroom melkinkomsten te compenseren. Een kalfje brengt zijn geld immers pas op bij de slacht en onderwijl moeten de rekeningen wel betaald kunnen worden.

Vrolijk liet ze adopteren: zo had hij de prijs al op voorhand binnen, kon hij de rekeningen betalen en de dieren een beter leven bieden.

Alweer een manier om dieren beter te verwaarden en zo hun welzijn te laten financieren.
Hopen maar dat Vrolijk volhoudt nu de melkprijzen weer stijgen.
Dit artikel afdrukken