imageWas het 2 jaar geleden nog 'geitenwollensokkerig', tegenwoordig scoort maatschappelijk ondernemen bij het grote publiek.

Ecomel, de business unit voor biologische zuivelproducten van Campina Nederland, zet zich samen met Vogelbescherming Nederland in voor de boerenzwaluw. Via de literverpakkingen van de merken Zuiver Zuivel en De groene koe wordt tot 15 november een spaaractie gevoerd waarbij de opbrengst ten goede zal komen voor beschermingsprojecten voor deze bedreigde vogelsoort. Per 25 gespaarde streepjescodes of spaarzegels van literflessen en pakken van Zuiver Zuivel en De groene koe wordt € 2,50 overgemaakt naar Vogelbescherming Nederland. Daarmee voert deze organisatie projecten uit voor de boerenzwaluw. In Afrika langs de trekroute en in Nederland onder andere bij veehouders.

In de herfst maakt de boerenzwaluw zich klaar voor het vertrek naar Afrika om te overwinteren. Begin april komen de vogels terug op zoek naar geschikte nestplaatsen op en in de buurt van boerderijen. De boerenzwaluw heeft het moeilijk. Er zijn steeds minder plekken om ongestoord te kunnen broeden. De afgelopen decennia zijn hun aantallen met 50-75% afgenomen. Daarom staat de boerenzwaluw op de Rode Lijst van bedreigde vogels.

Samen met Vogelbescherming Nederland werken veehouders van de biologische zuivelmerken Zuiver Zuivel en De groene koe al aan betere nestmogelijkheden. Zo zijn afgelopen voorjaar bij een tiental veehouders maatregelen genomen om het de boerenzwaluw makkelijker te maken om een nest te kunnen bouwen.

bron: ecomel
Dit artikel afdrukken