image

Dit kwam ik tegen tijdens een excursie in het gebied tussen Leuven en Brussel, in het dorpje Meerbeek om precies te zijn bij de witloofkwekerij van Luc Jacobs. Het is de speciale verpakking van 'Witloof uit volle grond' die zich volgens de vollegrondstelers vooral qua smaak onderscheid van de witlof die afkomstig is van de modernere en veel grootschalige hydrocultuur. Bij Jacobs gaat nog alles met de hand: de boer oogst op zijn knieen en opa en oma zitten in de schuur de loof schoon te maken voor de inpak. Zie ook de site van v.z.w. Brussels Witloof. De witloof die ik heb gegeten is wat bitterder dan wat ik normaal gewend ben, en de stronken waren lekker dik en vlezig. Helaas had ik geen vergelijkingsmateriaal. Ik vraag me af of we zoiets ook in Nederland hebben. De boer krijgt er drie tot vier keer zoveel geld voor, vertelde Jacobs zijn vrouw. Een kilo koste bij hem 1,50 euro.
Dit artikel afdrukken