image Onder belangstelling van 60 restaurateurs, organisaties op het gebied van voedsel en andere deskundigen werd gisteren tijdens het symposium ‘Het platteland op de kaart’ het eerste exemplaar uitgereikt van een compleet overzicht aan Boerderijwinkels die Nederland rijk is. Vorig jaar werd de gids voor het eerst samengesteld, maar deze was nu al aan vernieuwing toe. Het aantal Boerderijwinkels is in 1 jaar tijd namelijk verdubbeld en loopt nu tegen de 1000 winkels. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Dinie van den Brenk, bestuurslid van Koninklijk Horeca Nederland, tevens eigenares van een restaurant en kookstudio. ,,Met dit boekje is de eerste drempel genomen’’, vatte Van den Brenk een onderwerp van het symposium samen. ,,Restaurateurs die graag gebruik willen maken van boerderijproducten, kunnen nu in 1 oogopslag hun weg vinden. Het blijkt in de praktijk nog wel eens moeilijk te zijn een boer te vinden die jou wil leveren. Dat is nu geen excuus meer.’’

Behalve het probleem van het vinden van geschikte producenten, lopen de restaurateurs nog tegen een ander obstakel op. De distributie van het product naar het restaurant kan soms voor hoofdbrekens zorgen. Om die hobbel te overwinnen is het Streek en Smaak Verbond zeer actief in Nederland. ,,Wij nemen die praktische zorg uit handen van boer en restaurateur,’’ verwoordt Miriam van der Kolk van de organisatie. ,,De boer moet zich kunnen richten op zijn producten die het restaurant zoveel meerwaarde bieden. Die moet zich niet druk maken over hoe hij zijn aardbeien, asperges of kazen van A naar B krijgt.’’

De grote meerderheid van de aanwezige restaurateurs gaf aan graag te willen gaan werken met boerderijproducten of het gebruik uit te willen breiden. Eric van Veluwen, patron cuisinier van Landgoed Rhederoord: ,,Werken met (biologische) boerderijproducten werkt. Het product geeft je restaurant meerwaarde, je hebt een verhaal bij het eten te vertellen. Daar zoeken mensen naar: de beleving bij het voedsel. Die stap eenmaal zetten is heel wat, maar ik ken niemand die er spijt van heeft.’’

Het symposium op landgoed Heerlijkheid Mariënweerd werd georganiseerd door Stichting Vrienden van het Platteland in het kader van de campagne De Boerderijwinkel, Proef ‘t verschil!

Contact
Met vragen kunt u contact opnemen met Linette Mak, projectmedewerker Vrienden van het Platteland (tel 0317-465583 / e-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)).

bron: vrienden van het platte land
Dit artikel afdrukken