image

Het is maar vanuit welke hoek je de boodschap bekijkt. Wat ik niet begrijp in de onderstaande benadering van de consumentenprijs voor melk is dat niet gerept wordt over de inkomsten van de boer. Waren die dan in 2003 dan ook zo rooskleurig?

Melk en melkproducten lijken steeds duurder te worden, maar historisch gezien valt het wel mee met de prijzen, aldus het AD. Op dit moment betaalt een consument voor een pakket van verschillende zuivelproducten nog steeds iets minder dan in augustus 2003. Een besparingsdeskundige maakte voor het AD een berekening uitgaande van een consument die wekelijks een kilo kaas, een liter melk, 10 eieren en een bekertje slagroom koopt. Daarvoor werd dit voorjaar 430 euro op jaarbasis betaald, terwijl hetzelfde pakket op basis van prijzen in augustus 2003 nog 535 euro per jaar zou kosten.

Als de prijzen van kaas, melk en slagroom verder stijgen, betaalt een gezin met een gemiddelde consumptie ongeveer 2 euro per week méér vergeleken met dit voorjaar. Op jaarbasis betekent dat ongeveer het niveau van augustus 2003.


bron: AD, met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken