De Lange: "Ik krijg veel signalen dat de boer, de primaire producent, structureel veel minder winst maakt dan de supermarkt. Wij hebben er in Europa alle belang bij dat onze Europese voedselproductie op peil blijft. Het is dus van cruciaal belang om inzicht te krijgen in de positie van de primaire producent. Hoge consumentenprijzen in de supermarkt betekenen immers niet automatisch een betere prijs voor de producent. Het wordt tijd dat mensen zich hier bewust van worden."
Onlangs bleek uit een Nederlands onderzoek dat bijvoorbeeld in de varkensvleesindustrie grote verschillen bestaan in de economische rendementen per onderdeel van de keten. De Lange: "We willen kijken hoe groot het verschil tussen de producenten- en consumentenprijs is, waar dat vandaan komt en of de rendementen in de verschillende schakels erg verschillen. Als we dat weten, kunnen we een oplossing voorstellen."
bron: CDA met dank aan foodholland
Stel nou dat we constateren dat de verhoudingen volkomen scheef zijn en uitvallen in het voordeel van de supers - daar durf ik wat onder te verwedden - hoe gaan we dan dat hele marge-gebouw ombouwen? Zomaar de helft van de winst van de supers afpakken en teruggeven aan boeren en de verwerkende voedingsindustrie? Dat zorgt voor een forse ontwrichting van ontstane posities.
Ik ben benieuwd, niet zozeer naar de onderzoeksresultaten maar naar de maatregelen en oplossingrichting die eraan vast worden geknoopt. Het wordt vast schrikken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook