imageDe helft van de scholieren in Nederland vindt dat kippen en varkens in de intensieve veehouderij een slecht leven hebben.

Na het zien van een korte documentaire van de Stichting Varkens in Nood en het Ciwf over het leven van productiedieren, vindt 90% van de leerlingen dat het met het welzijn van deze dieren slecht gesteld is. Dit blijkt uit een onderzoek onder 450 leerlingen in de klassen 4 tot en met 6 van Havo en VWO, uitgevoerd door Hogeschool Van Hall Larenstein.

Het effect op het eet- en kooppatroon blijkt uiterst significant. Leerlingen zeggen na de documentaire gezien te hebben ook de daad bij het woord te willen voegen. Voorafgaand aan het zien van de documentaire kiest 63% voor goedkoop vlees, daarna is dat nog maar 22%.

Omgekeerd groeit de wens om biologisch of scharrelvlees te kopen van 31% naar 66%. Minder vlees eten en vegetarisch eten stijgt van 5% naar 12%. Van de ondervraagde leerlingen eet 60% graag vlees.

Scholieren blijken overigens weinig te weten over de vleesindustrie. Termen als intensieve veehouderij, bio-industrie en biologisch werken verwarrend. Zo weten veel jongeren niet of bio-vlees nu slecht of juist goed is. Na het zien van de documentaire is de verwarring over deze termen alleen maar groter geworden.

Varkens in Nood pleit er voor de term biologisch te vervangen door ecologisch en bio-industrie door vee-industrie.

klik hier om de film te downloaden.

Bron:Meat&Meal
Dit artikel afdrukken