Daar worden het dus melkmuilen. Da's niet eens onnederlands, maar die dieren verdienen er hun buitenlandse inburgering en nieuwe paspoort mee.
Klootwijk aan Zee liet vorig jaar ongecensureerd zien dat Ierse mosselen Zeeuws worden door ze te dopen in Zeeuws water. In Zeeland zelf ontstond ruzie tussen de gevestigde mosselhandelaren en een nieuwkomer. Niet door Klootwijk, maar vanzelf.
De nieuwkomer verkoopt ongedoopte Ierse en wil die ook als Zeeuwse kunnen verkopen omdat de Zeeuwse tenslotte ook Ierse zijn.
Ruzie in een glas Oosterschelde water met daarin een genepte mossel vanwege het mosseltekort in Nederland?
Dat is inmiddels de vraag waar een rechter zich over moet buigen. De Zeeuws-Vlaamse blogster Petra de Boevere stuurde me deze reportage van de Wereldomroep. Luister vooral even naar het radiofragment waarin Edwin Foudraine van grootmosselaar Prins & Dingemanse uitlegt dat dopen net zoiets is als de manier waarop Nederlandse varkens Italiaans worden. De waterfilteringscapaciteit van een mossel is zo groot dat hij al Zeeuws genoemd mag worden als hij een paar dagen in Zeeuwse wateren heeft gelegen. Daar wordt hij wezenlijk Zeeuws van.
Erwin Bastemeijer van SE Zeeland, de nieuwkomer, vindt dat onzin.
Daar staat de rechter dan: is een Ierse mossel die een paar dagen in Zeeuws water verwatert hetzelfde als het Hollandse varkentje dat in Parma een paar maanden Parmezaanse wei drinkt?
Moeilijk op te lossen van achter de bank van de rechtbank. Je zult er voor moeten proeven, want ook Foudraine geeft toe dat Ierse, Zeeuwse, Wadden-, Duitse en Deense mosselen allemaal van hetzelfde type zijn. Hun Zeeuws zijn, is dus een stukje Oosterschelde terroir wat er als het ware aanvliegt omdat een mossel een pompsysteem van jewelste heeft.
Varkens zitten al met een maand of 6 op 100 kilo buitenlands vlees. Na 9 maanden zelfs al op 160.
Maar mosselen spannen de kroon. Na een paar dagen zijn ze, zeg maar, helemaal ingeburgerd.
Supersnel, maar waarom zou het niet waar zijn?
Fotocredits: Opening mosselseizoen 2015, Mosselbureau
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter, het gaat om het volgende artikel in De Levende Natuur (helaas staat er op internet niet meer informatie, maar het is een eerste inventarisatie en het blijft nogal onduidelijk wat het allemaal betekent):
Staat handkokkelvisserij op gespannen voet met behoud biodiversiteit in de Waddenzee?; M.A. van Leeuwe, E.O. Folmer, A. Dekinga, C. Kraan, K. Meijer & T. Piersma
Dit is de samenvatting:
Tot in de jaren 1990 betrof handkokkelvisserij in de Waddenzee een relatief kleinschalige activiteit waarvan nimmer werd onderzocht of het zich liet verenigen met de status van de Waddenzee als internationaal erkend en beschermd natuurgebied. Sinds de uitkoop van de mechanische kokkelvisserij in de Nederlandse Waddenzee, wordt de handkokkelvisserij steeds meer toegepast. Daarom rijst de vraag welke effecten deze visserij heeft op onder meer de overige wadbodemfauna. In deze bijdrage zijn het voorkomen van kokkels en overige bodemfauna in de Waddenzee in een kokkelarm en kokkelrijk jaar vergeleken. Hierdoor kan een goed beeld van de potentiële effecten van de handkokkelvisserij gegeven worden.
Ik ben benieuwd naar jouw oordeel over deze ecologen. Wat voor ecologen zijn dit?
'Over die kokkels: er zijn ecologen bezig met onderzoek naar de schade die handkokkelaars aanrichten aan het wad, want die vissen op dezelfde plekken waar vogels veel en makkelijk voedsel vinden. Dus koop ze nu je ze nog kan krijgen.'
Wat is eigenlijk een ecoloog?
Hoeveel handkokkelvissers zijn er?
Hoe groot is het gebied waar vogels kokkels vinden in vergelijking met het gebied waar de handvissers vissen?
Hoeveel van de kokkels vissen de handvissers op voor de snavel van een vogel weg en hoeveel vissen ze op waar de vogels nooit bij hadden gekund?
Hoe dik is de laag kokkels op sommige percelen en hoe komt het dat zoveel kokkels doodgaan omdat ze niet meer bij het voedsel uit het zeewater kunnen?
En waarom wordt mechanische kokkelvisserij weer mondjesmaat toegestaan?
En nog eens, ecologen, wat zijn dat precies?
Mosselen uit Yerseke lijkt me dan inderdaad de beste manier om ze aan de man te brengen. Ben ik ook helemaal voor. En dan is het predikaat Zeeuws natuurlijk helemaal niet te vergelijken met het Europees beschermde predikaat Parma voor ham en kaas.
Over die kokkels: er zijn ecologen bezig met onderzoek naar de schade die handkokkelaars aanrichten aan het wad, want die vissen op dezelfde plekken waar vogels veel en makkelijk voedsel vinden. Dus koop ze nu je ze nog kan krijgen.
Een rotgrap natuurlijk, maar ik kan het niet laten: Yerse mosselen.
Yersekese gaat nu eenmaal niet.
Het zou een prikkelende innovatie zijn in de muffige streeknamentaalstijd die in Nederland heerst. Op voorwaarde uiteraard dat, zoals Klootwijk stelt, mosselen uit Yerseke superieur zijn.
Martin, ze komen binnen als mosselen. Niet als zaad. Dat is nou juist het probleem van SE. De P&D-man stelt dat zelfs een korte verwatering onmiskenbaar terroir toevoegt. Daarnaast wijst hij op de superieure werkprocessen. SE verpakt in Ierland.
Trouwens, warm aanbevolen van P&D: kokkels, niet eerst via Parijs naar hier, maar direct uit Yerseke ;-) (nou ja, de Waddenzee, via Yerseke)
Ze zijn goed in Yerseke, in kwaliteit en logistiek (vandaag uit het water, morgenochtend in Parijs). En in technologie (verpakking bijvoorbeeld). Ze hebben het predikaat 'Zeeuwse' voor mosselen helemaal niet nodig. Ze kunnen beter Yerseke op de verpakking zetten, zoals messen- en gereedschapfabrikanten er aan herinneren dat hun spullen uit Solingen komen, dus je weet wel, dat is het goed.
Yerseke staat voor eerlijke handel en de beste kwaliteit. Dat zou ik uitdragen als ik mosselman was. En ik heb liever een Ierse mossel uit Yerseke dan een Zeeuwse van Urk.