Proefpersonen moesten vijf maanden lang elke dag 50 gram amandelen eten. Weliswaar het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid noten, maar gewoon een handvol ongebrande en ongezouten amandelen. Zowel mannen als vrouwen met prediabetes deden mee aan het onderzoek. Mensen met prediabetes hebben een verhoogde bloedsuikerspiegel, maar nog niet zo verhoogd als bij diabetes. Na die vijf maanden keken de onderzoekers op verschillende manieren of de bloedsuikerspiegel van de proefpersonen was gedaald.

Het onderzoek leidde tot een consistent resultaat. De bloedsuikerspiegel na een maaltijd steeg. Dat gebeurde ook met de continue bloedsuiker die 24 uur werd gemeten. Verder steeg de insulinespiegel en nam de gevoeligheid voor insuline af. De onderzoekers constateerden al met al een negatief effect op de suikerhuishouding.

De resultaten gingen tegen de verwachting van de onderzoekers in. Noten zijn rijk aan gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer, onverzadigd vet en verschillende vitamines. Noten, en dus ook amandelen, verlagen de vetgehaltes (LDL-cholesterol) in het bloed. Die verlaging helpt je bloedvaten gezond te houden en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Dat effect bleek niet uit dit onderzoek.

Timing kan het verschil maken
De proefpersonen in het onderzoek werden zwaarder na het eten van de calorierijke nootjes. Deze gewichtstoename had echter geen positief effect op de suikerhuishouding; de resultaten bleven negatief.

De onderzoekers denken dat het moment waarop de proefpersonen de amandelen aten het verschil maakt. De meerderheid van de proefpersonen snackte de amandelen in de avond. Nootjes eten in de avond lijkt de gezondheidseffecten die je van amandelen mag verwachten teniet te doen.

Het onderzoek werd uitgevoerd zonder aanwijzingen hoe en wanneer de amandelen te eten, denk aan het vervangen van een tussendoortje door amandelen of 's ochtends in de yoghurt. Dat is wel conform de Schijf van Vijf. De onderzoekers vinden dat amandelen in de Schijf van Vijf horen, maar adviseren meer specifieke aanwijzingen voor de beste eetmomenten en -manieren voor consumenten in het voorstadium van diabetes.
Dit artikel afdrukken