image

Ik kan mij nog heel goed de sinaasappelen voor de geest halen die waren ingespoten met kwik in de tijd van de Zuid-afrika blokkade. Net lees ik een berichtje op foodholland.nl, waaruit blijkt dat er ethanol is toegevoegd aan bier!

Zou het tijd worden voor een moderne versie van de voorproever die de Romeinse keizers hadden om zich te beschermen tegen vijanden?

De Europese Commissie wil fabrikanten voorbereiden op een mogelijke terroristische invoer van pathogenen of ziektedragers in voedsel of ingrediënten. Hoewel het risico daarop volgens de Commissie bijzonder laag is, kunnen gevolgen ervan dramatisch zijn. De recentelijk gepubliceerde ‘Green Paper’ wil een debat aanwakkeren en een consultatieproces op Europees niveau stimuleren. EU-inwoners, belanghebbenden en autoriteiten kunnen tot oktober reageren. Met behulp van de reacties op de discussiepaper wil de Commissie bepalen hoe de risico’s gereduceerd kunnen worden en hoe voorbereidingen en reacties op dergelijke aanvallen te verbeteren zijn. Voorbereidingen
De consequenties van een terroristische aanval via voeding kan duizenden consumenten infecteren, bodem en gebouwen besmetten, agricultuur vernietigen, dierenpopulaties infecteren en uiteindelijk food en feed in de elk stadium van een keten beïnvloeden. Ter voorbereiding richt de Commissie zich op preventie, bescherming, terechtstelling van criminelen, toezichthouding en methodes voor reacties en herstel. Zij zal eerder grijpen naar middelen als peer evaluaties, het stimuleren van meer bewustzijn en financiële middelen dan naar wetgeving.

Privésector
De privésector en onderzoeksinstituten moeten worden betrokken in het proces. De Commissie wil toegewijd de ontwikkeling binnen de life sciences en biotechnologie steunen. Met de Green Paper wil de Commissie veiligheid verbeteren en een voortbouwen op best practices.


bron: bioprepardness
Dit artikel afdrukken