image

Na alle opmerkingen over Chinese wanpraktijken en listigheid, zoeken de Chinezen nu samenwerking.

De Chinese regering wil de informatie-uitwisseling en communicatie met de internationale gemeenschap over voedselveiligheid verhogen. Zij meldt dit in een brief aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), nadat onlangs bekend werd dat Chinese voedingsproducten te veel schadelijke stoffen bevatten. Ook geven de autoriteiten aan meer transparantie en openheid na te streven.

Voedselveiligheid
China zegt er alles aan te doen om de voedselveiligheid te garanderen. Het land legde de WHO uit wat voor stappen worden ondernomen om te zorgen dat voedsel geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Ook gaf het inzicht in de rol van de toezichthouders die de voedingsindustrie overzien.

Giftige stoffen
Het Franse tijdschrift L’Expansion onthulde in een artikel dat Chinese voedingsproducten giftige bestandsdelen, kankerverwekkende schimmels of te hoge residuen van antibiotica bevatten. Verder worden transgene grondstoffen aangetroffen die niet zijn toegestaan in Europa. China kreeg vorig jaar 263 waarschuwingen van de Europese Commissie voor gevaarlijke voedingswaren en in de eerste zeven maanden van dit jaar staat de teller al op 209, zo meldde het tijdschrift. Controleurs vonden onder meer verboden kleurstoffen in sauzen en rijsttaarten, kankerverwekkende schimmels op gedroogd fruit en te veel antibiotica in honing en vis.

VWA
China veroordeelde recent het voormalige hoofd van een Chinese voedselwaakhond tot vier jaar cel, omdat hij steekpenningen zou hebben aangenomen en zijn macht misbruikte. Een maand eerder werd een Chinese topambtenaar voor hetzelfde vergrijp ter dood veroordeelt. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zegt dat er niet méér Chinese producten worden teruggestuurd dan normaal het geval is. Via een Europees meldingssysteem krijgt de VWA bericht uit alle lidstaten van de Europese Unie als er ergens verdachte producten opduiken. ”Er komen elke dag meldingen binnen. Als er bijvoorbeeld in een land een dierziekte heerst, dan staat dit gelijk bovenaan ons lijstje”, legt de zegsman uit. Hij benadrukt dat een alarm over Chinese voedingsproducten de VWA niet heeft bereikt.


bron: VMT
Dit artikel afdrukken