Op verzoek van de Zweedse overheid heeft de Zweedse voedingswarenautoriteit heeft een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid nitriet - een conserveringsmiddel dat ook in biologische vleesproducten is toegestaan - die kleuters binnenkrijgen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 595 kinderen van vier jaar oud. De dagelijkse hoeveelheid die de kleuters binnenkrijgen, bleek bij de meesten duidelijk boven de norm te liggen. De Zweedse regering is van mening dat er behoefte bestaat aan een herziening van de Europese criteria voor conserveringsmiddelen, omdat die al sinds 1989 niet zijn gewijzigd.

Dat geldt overigens niet helemaal bij nitriet gaat, een conserveringsmiddel dat mogelijk de ontwikkeling van kanker bevordert. De EU besloot recent dat de grenswaarde voor de toegelaten hoeveelheid in levensmiddelen moet worden bepaald op basis van de hoeveelheid die er bij de productie in wordt gestopt en niet op basis van wat er van over is als het product eenmaal in de winkel ligt.

bron: evmi.nl
Dit artikel afdrukken