imageDe Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) staat het gebruik van bacteriofagen als additief toe op vleesproducten. Deze virussen doden bacteriën.

De FDA heeft het groene licht gegeven voor een spray met zes virussen, aldus algemeen directeur van het Amerikaanse bedrijf Intralytix. Fabrikanten kunnen de mix spuiten op producten als vleeswaren en worstjes. De virussen worden bacteriofagen genoemd, wat Grieks is voor bacterie-eters. De nu toegelaten virussen bestrijden de Lysteria monocytogenes bacterieën, die listeriose veroorzaken. Listeriose veroorzaakt bij zwangere vrouwen een miskraam of doodgeboorte.

Ook het Nederlandse bedrijf EBI Food Safety is actief met bacteriofagen. Woordvoerder Dirk de Meester van het bedrijf noemt de toestemming van het FDA bemoedigend. 'De technologie staat nu op de kaart en door de toestemming is de taart nu een stuk groter geworden.'

Het bedrijf heeft in april een aanvraag gedaan voor een GRAS-erkenning (generally regarded as safe). EBI verwacht dat de aanvraag dit najaar wordt gehonoreerd. Daarmee wordt de weg geopend om ook andere vergelijkbare bacteriofagen te gebruiken.

Bron: Meat&Meal

Dit artikel afdrukken