image
fom lissa

Pasen: is het wel veilig om die gekleurde eieren te eten?

Bij gebruik van speciale eierverf of eierviltstiften kun je gekookte zelfbeschilderde eieren veilig worden gegeten. Ook gewone viltstift is veilig. Wanneer waterverf of vingerverf voor kinderen is gebruikt, kan het ei wat kleurstof opnemen. Het gaat echter om zon kleine hoeveelheid dat dat niet schadelijk is voor de gezondheid, ook niet voor kinderen.
Het is een oude traditie met Pasen (veel) eieren te eten. Mocht u zich afvragen of dat wel gezond is: één keer per jaar is dat geen probleem. Het advies is om het gemiddeld op niet meer dan drie eieren per week te houden. Hou je eieren over? Een gekookt ei is ongeveer een week houdbaar, mits bewaard in de koelkast. Gekookte eieren die zijn gepeld kun je onder water bewaren in de koelkast: ook ongeveer een week.

Hardgekookt
Ook met Pasen kun je je ei het beste hardgekookt eten. De kans dat eieren besmet zijn met salmonella is klein. Door verhitting wordt de eventueel aanwezige salmonellabacterie gedood. Na zeven minuten koken bent u er zeker van dat het ei geen ziekmakende bacteriën meer bevat. Verhit ook gerechten waar eieren in verwerkt zitten, zoals roerei, goed.

Wist je dat we met zijn allen maar liefst 30 miljoen eieren gaan verorberen met de paasdagen? Gemiddeld dus bijna twee per persoon. Nu ken ik mensen die meer dan vier eieren eten in deze dagen. Dus moeten we concluderen dat er dus ook mensen zijn die absoluut geen ei eten. So much for statistics :)

Laten we het maar houden op de symboolwaarde van eieren, die tenminste de basis zijn voor onze paastraditie: eieren zijn het symbool van het nieuwe de nieuwe cyclus. Pasen is dus een soort nieuwjaar met de Paashaas als brenger van al dit heil.

bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken