imageHet 'Ik kies bewust'- logo en de nieuwste 'goede keuze'-keurmerken zijn hier de afgelopen weken verschillende keren aan de orde geweest. Hebben zulke versimpelingen van de werkelijkheid wel zin? En ... is het wel reëel. Jacobus van Voeding en Gezondheid haalde hier in een comment een pijnlijk product uit de lijst: Cup-a-Soup. Niet zo'n best product, omdat het gehard vet bevat. Daar wilde 'Ik kies bewust' nou juist vanaf omdat het verantwoordelijk is voor onze Westerse hart- en vaatziekten. Een klein smetje, ontdekt door een te kritische man?

Er blijkt nog iemand kritisch, Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en gezondheid aan de VU en lid van de wetenschappelijke adviesraad die aan de stichting 'Ik kies bewust' is verbonden. De raad geeft het bestuur van de stichting gevraagd en ongevraagd advies. Dat krijgen ze dus ook.

Seidell blijkt niet te spreken en zelfs nerveus te worden van de behoorlijke lijst uitzonderingen die vanwege - waarschijnlijk - commerciële belangen voor sommige producten worden gemaakt.

Het ligt natuurlijk allemaal gevoelig want gevestigde belangen kun je niet zomaar rücksichtlos omver gooien, maar als die uitzonderingen nodig zijn ... dan is er toch wel reden om eens even rechtop te gaan zitten en je achter de oren te krabben.
Dit artikel afdrukken