imageVanuit efficiency-perspectief is het waar en toch heb ik moeite met de stelling dat eten zonder conserveringsmiddelen niet kan. Waarom moet voedsel maanden- en soms jarenlang bewaarbaar zijn?

Kunstmatige toevoegingen zijn een noodzakelijk kwaad in voedingsmiddelen. Ze zullen dan ook niet verdwijnen. Dat stelt voedingsdeskundige Claire Williamson. “Additieven bevatten een veelheid aan noodzakelijke functies en spelen een sleutelrol in het behouden van kwaliteit en eigenschappen van voeding. Maar toevoegingen zijn vooral belangrijk voor de voedselveiligheid.” Volgens Williamson zijn sommige additieven, in het bijzonder conserveringsmiddelen als natriumbenzoaat, erg belangrijk en zullen nooit verdwijnen. Onlangs publiceerde zij een artikel in Nutrition Bulletin.

Hyperactiviteit
Bepaalde studies toonden aan dat toevoegingen een negatief effect hebben op het gedrag van kinderen, zoals hyperactiviteit. “Het is wel mogelijk om additieven weg te laten, maar conserveringsmiddelen zijn absoluut noodzakelijk om voedselbederf tegen te gaan”, zegt Williamson.


bron: Nutrition Bulletin met dank aan VMT
Dit artikel afdrukken