Vanuit efficiency-perspectief is het waar en toch heb ik moeite met de stelling dat eten zonder conserveringsmiddelen niet kan. Waarom moet voedsel maanden- en soms jarenlang bewaarbaar zijn?
Kunstmatige toevoegingen zijn een noodzakelijk kwaad in voedingsmiddelen. Ze zullen dan ook niet verdwijnen. Dat stelt voedingsdeskundige Claire Williamson. “Additieven bevatten een veelheid aan noodzakelijke functies en spelen een sleutelrol in het behouden van kwaliteit en eigenschappen van voeding. Maar toevoegingen zijn vooral belangrijk voor de voedselveiligheid.” Volgens Williamson zijn sommige additieven, in het bijzonder conserveringsmiddelen als natriumbenzoaat, erg belangrijk en zullen nooit verdwijnen. Onlangs publiceerde zij een artikel in Nutrition Bulletin.
Hyperactiviteit
Bepaalde studies toonden aan dat toevoegingen een negatief effect hebben op het gedrag van kinderen, zoals hyperactiviteit. “Het is wel mogelijk om additieven weg te laten, maar conserveringsmiddelen zijn absoluut noodzakelijk om voedselbederf tegen te gaan”, zegt Williamson.
bron: Nutrition Bulletin met dank aan VMT
Dit artikel afdrukken
Kunstmatige toevoegingen zijn een noodzakelijk kwaad in voedingsmiddelen. Ze zullen dan ook niet verdwijnen. Dat stelt voedingsdeskundige Claire Williamson. “Additieven bevatten een veelheid aan noodzakelijke functies en spelen een sleutelrol in het behouden van kwaliteit en eigenschappen van voeding. Maar toevoegingen zijn vooral belangrijk voor de voedselveiligheid.” Volgens Williamson zijn sommige additieven, in het bijzonder conserveringsmiddelen als natriumbenzoaat, erg belangrijk en zullen nooit verdwijnen. Onlangs publiceerde zij een artikel in Nutrition Bulletin.
Hyperactiviteit
Bepaalde studies toonden aan dat toevoegingen een negatief effect hebben op het gedrag van kinderen, zoals hyperactiviteit. “Het is wel mogelijk om additieven weg te laten, maar conserveringsmiddelen zijn absoluut noodzakelijk om voedselbederf tegen te gaan”, zegt Williamson.
bron: Nutrition Bulletin met dank aan VMT
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wie betaalt mevrouw Williamson?
Ze blijkt uitstekend googlebaar. Ze is editor van dat blad, dat onderdeel is van Blackwell.
Ook mijn eerste indruk.Zij is editor van een kwartaalblad Nutrition Bulletin, uitgave van Blackwell Publishing, adres: British Nutrition Foundation
En dit zijn de namen van de Editorial Advisory Board:
H Costa, INSA, Lisbon, Portugal
K Cunningham, Coca-Cola European Union Group, London, UK
I Darnton-Hill, UNICEF, New York, USA
E Diaz, INTA, Chile
J Gray, Consultant Nutritionist, UK - Chair
H Green, Nestle Research Centre, Switzerland
P C H Hollman, Wageningen University and RIKILT-Institute of Food Safety, The Netherlands
M Howie, Nutrition Manager, Waitrose Ltd, UK
T Hutton, Campden and Chorleywood Food Research Association, UK
R Johnson, College of Agriculture and Life Sciences, University of Vermont, USA
C Leonard, Cereal Partners Worldwide, UK
C MacEvilly, MRC Human Nutrition Research, UK
K McNutt, Nutrition Consultant, USA
P Mitrou, MRC Centre for Nutritional Epidemiology in Cancer Prevention and Survival, UK
K Nemeth, Food Research Institute, Slovakia
A P Nugent, University College Dublin, Ireland
V Parry, Writer and Broadcaster, UK
J F Quillien, INRA, France
M Reid, Queen Mary University College, UK
D C K Roberts, Australian Food and Grocery Council, Australia
H Schönfeldt, University of Pretoria, South Africa
J Slavin, University of Minnesota, USA
I Tewfik, University of Westminster, UK
A Zampelas, Agricultural University of Athens, Greece
Dus.... eh... onafhankelijk?
Wie is bang van een woord als "conserveringsmiddel"?
Het is waar dat je zeer vaak vermeld ziet "zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen" maar als je er wat dieper over nadenkt is dat een zinloze uitspraak, tenzij je net gekocht product wegrot terwijl je erbij staat.
zout, suiker, azijn zijn allicht de meest populaire conserveringsmiddelen. Is dat zo angstwekkend? Iedereen die jam maakt, ajuintjes op zuur zet of wijn vergist, is toch niet gevaarlijk bezig?
Zout en suiker zijn weliswaar van oudsher conserveringsmiddelen, maar gezond? Toch in zeer beperkte mate.