Dat je van vlees en eieren ziek kunt worden, weet iedereen. Dat je hetzelfde type problemen kunt oplopen door groenten is nieuws.

Consumenten schrijven voedselvergiftigingen vaak toe aan het eten van eieren of vlees. Maar een deel van de ziektegevallen wordt eigenlijk veroorzaakt door het eten van rauwe groenten, denkt promovendus drs. Eelco Franz van de leerstoelgroep Biologische bedrijfssystemen van Wageningen Universiteit. Buikloopbacteriën als salmonella en E.coli kunnen via mest op slaplantjes terecht komen en zelfs ín het gewas doordringen. Franz heeft experimenteel onderzoek uitgevoerd naar de risico’s voor de voedselveiligheid van het gebruik van dierlijke mest in de teelt van sla. Tijdens de persmanifestatie Bessensap van onderzoeksorganisatie NWO, vorige week in Amsterdam, deed hij hiervan verslag. Rundvee is volgens Franz een belangrijk reservoir van bacteriën die voor de mens gevaarlijk zijn. Volgens schattingen is minstens tien procent van de Nederlandse rundveestapel besmet met de bacterievariant E. coli 0157:H7, de veroorzaker van een ernstige vorm van voedselvergiftiging die ook wel bekend staat als de ‘hamburgerziekte’.

Franz: ‘Door die naam denkt iedereen bij besmetting aan vlees, maar in sommige gevallen kun je de oorzaak terugleiden tot het eten van groente en fruit.’ Zo is een grote uitbraak in Japan in 1999, met elf doden en meer dan achtduizend ziektegevallen, terug te voeren op besmette radijs. ‘Het heeft daarom een hoge prioriteit om de risico’s van besmetting van rauwe groente voor de volksgezondheid in te schatten’, zegt Franz.

Lees verder op de site van de WUR
Dit artikel afdrukken