Additieven in de dagelijkse drankjes en het eten van je kind kunnen het zomaar laten gebeuren: blootstelling aan schadelijke combinaties.
Onderzoekers van de Univerity of Liverpool deden onderzoek op proefdieren naar de effecten van de combinatie van e-nummers die je op heel wat etiketjes vindt: E133 (een kleurstof), E621 (MSG, een smaakversterker) en E951 (de suikervervanger aspartaam).
In het vandaag verschenen jongste nummer van het wetenschappelijke blad Toxicological Sciences staat het verslag van het onderzoek. De conclusies ten aanzien van de muizen liegen er niet om. De ontwikkeling van hersencellen blijft achter, terwijl signaalfuncties uitvallen. Een en ander als gevolg van met kinderen vergelijkbare consumptie-niveaux van snacks en drankjes.

Het onderzoek werd gefinancierd door Organix, een bedrijf dat een punt maakt van natuurlijke voeding voor kinderen.

De Engelse Voedings en Warenautoriteit (de Food Standards Agency) stelt in reactie op het onderzoek: "all of the additives included in the study are permitted for use in food under current EU legislation following a rigorous safety assessment. The safety of all additives is kept under review.”

Dit artikel afdrukken