image

... een kaasgrossier in Lyon. Die was in heel Nederland gaan zoeken naar authentieke boerenkaas en kwam dus in De Weere, bij Winkel, terecht. De Europese Beschermde Oorsprongs-benaming voor Edammer kaas was al vergeven, aan de gepasteuriseerde versie van Cono-Beemster.

Dus wat nou streekproducten, die lokaal zouden moeten worden afgezet?


Dat schrijft Diny Schouten hieronder. Schateren - of huilen, wat je wilt - moet je dan ook als je het bovenstaande berichtje leest (uit Nieuwe Oogst, een boerenblad). Schuttelaar, het bureau achter Ik Kies Bewust en de opiniemaker voor geraffineerd 'gezonde' industrieproducten voor wie het maar wil betalen, gaat een onderzoek doen naar een academie voor streekproducten.

Wat zou je daar moeten leren? De redactie kan maar 1 ding verzinnen: neppen.

Nederlanders die echt wat willen kopen het straks in Frankrijk, Italie en Spanje. De foodmiles donderen niet. Die mensen willen echt en echte nieuwe uitvindingen.

De boeren gaan leren hoe ze producten moeten maken die de grens niet over te krijgen zijn. Gelukkig is er AH die er wel een excellent nepstreekmerkje van wil maken. Komt het toch nog goed, maar verdienen ze weer geen lazer. De streeknep zit alweer in z'n varkenscyclus. Schuttelaar adviseert straks vrolijk hoe je daar uit moet komen. Een overnametje van de boeren door Unilever. Die moeten meer in vers om betrouwbaar over te komen bij het publiek.
Dit artikel afdrukken